Szívószálak.

5 modernnek tűnő találmány, amit sokkal régebben alkottak meg, mint gondolnád

Számos olyan modernnek tűnő tárggyal és szolgáltatással találkozhatunk a mindennapjaink során, amiről azt hihetjük, hogy a közelmúltban fejlesztették ki. Az alábbi cikkben lévő öt találmány azonban sokkal régebbi, mint azt gondolnád.


Szívószál – 5000 éves

The Humble Co./Unsplash

A szívószálak az egyik legelterjedtebb partykellékek, de korántsem számítanak újdonságoknak.

A legelső ehhez hasonló tárgyakat egy 5000 éves oroszországi sírban találták meg, de egyáltalán nem olyanok voltak, mint a mai papír vagy műanyag szívószálak, mivel ezek a kellékek nemesfémből készültek, a hosszúságuk pedig majdnem egy méter volt.

A méretük miatt a kutatók először azt gondolták, hogy valamilyen jogarral van dolguk, azonban később rájöttek, hogy az ókoriak ezen eszközök segítségével itták a sört.

Központi fűtés – 2300 év

Sigmund/Unsplash

A központi fűtés legelső verzióját az ókori görögök használták először i. e. 350 körül az Efezusban található Artemisz templomban. A metódus viszonylag egyszerű volt: a tűz által termelt hőt a földalatti füstcsöveken keresztül juttatták el az építménybe.

Ezt a módszert később a rómaiak továbbfejlesztették, és megalkották a „hypocaust” nevű padlófűtési rendszert, amely lényegében úgy nézett ki, hogy a kemencén keresztül felmelegített levegőt a padló alatti üres tereken keresztül áramoltatták, és a meleg gőz csöveken keresztül jutott be a helyiségekbe.

Ez is érdekelhet: 5 világmegváltó találmány, amit elsőre szinte senki nem vett komolyan

Vízöblítéses WC – 2400 éves

Jan Antonin Kolar/Unsplash

2022-ben egy ásatás során a régészek egy ősi palota romjait tárták fel a kínai Shaanxi-tartományban.

A szakemberek nem tudták mit fognak találni a maradványok között, de arra biztosan nem számítottak, hogy végül egy ősi WC-re bukkannak rá. A beszámolók szerint a régészek olyannyira meglepődtek a dolgon, hogy kis túlzással nevetőgörcsöt kaptak.

A fennmaradt feljegyzések szerint vízöblítéses WC-t a viktoriánus Angliában találták fel, de a kínai változat sokkal régebbre, 2200 és 2400 év közöttre datálható. A tudomány jelenlegi állása szerint tehát ez a legrégebbi öblítéses WC, amelyet valaha felfedeztek.

Összecsukható szék – 1400 éves

wu yi/Unsplash

Nem valószínű, hogy bárki is gondolta volna, hogy az összecsukható szék egy több ezer éves találmány. 2022-ben Bajorországban azonban a régészek egy középkori nő sírjára bukkantak rá, amiben egy ilyen ülőalkalmatosságot találtak.

A szakemberek szerint a szék i. u. 600 környékén készült, és 45 x 70 centiméter nagyságú volt, azonban mégsem számított annyira egyedinek, mivel az elmúlt években 29 kora középkori sírhelyben bukkantak rá ugyanilyen típusú bútorokra.

A kutatók szerint az összecsukható székek egyfajta státuszszimbólumnak számítottak a tehetősek körében, ugyanis ezekben a sírokban számos nagy értékű ékszert is találtak.

Mozgólépcső – 19. század

Teemu Laukkarinen/Unsplash

A mozgólépcső, mint olyan sokak számára egy tipikus 20. századi találmánynak tűnik, azonban a sokak életét megkönnyítő szerkezet alapjait már egy évszázaddal korábban lefektették.

Az először „forgó lépcsőnek" nevezett találmány első tervrajzát 1859-ben Nathan Ames szabadalmaztatta, míg az első működő modellt pedig Jesse Wilford Reno építette meg 1896-ban.

Forrás: ITT és ITT

A figyelmetekbe ajánljuk