andy warhol kutyájával
Getty Images

95 éve született a pop art királya – Andy Warholra emlékezünk

Andy Warhol sokkal több volt, mint Campbell-leveskonzervek és a polgárpukkasztás, alapvető szerepet játszott New York kultúrájának megteremtésében. A pop art királya előtt tisztelgünk néhány érdekes ténnyel születésének 95. évfordulóján.


Három gyár

Andy Warhol „gyára", a Factory közismert a popkultúrában, azt azonban kevesen tudják, hogy New York-i műterme 1962 és 1984 között háromszor költözött át. A Factory az intellektus, a művészet és a szexuális intrikák helyszíne volt, ahová Warhol számos embert meghívott. Köztük művészeket, pornósztárokat, transzvesztitákat, zenészeket és drogfüggőket.

Járt itt David Bowie, Mick Jagger, Liza Minnelli, John Lennon és Yoko Ono. Sőt, Lou ReedWalk on the Wild Side című dala is utal a Factory eseményeire és vendégeire.

Ez is érdekelhet:Andy Warhol és Edie Sedgwick: egy legendás barátság tragédiája

A rendszer elutasítása

Getty Images

Ő volt a pop art királya, a Marilyn Monroe-diptichon című műve pedig egyfajta szimbóluma a mozgalomnak.

Először is, egy már létező képet használt fel, tehát nem ő maga rajzolta a képet vagy készítette a fényképet. A fotó egy sajtóközleményből származott. A kép tehát nem az övé volt, és nem is tett lépéseket annak érdekében, hogy tökéletessé tegye. A színes Marilynek egy része keszekusza, a fekete-fehérek nagy része pedig torz. Ebben az értelemben Warhol művészete azt próbálta üzenni, hogy a kreatív módosító és a művész zseni között vékony a határ.

Erotika nélküli erotika

Néhány erősen szexualizált művét látva lehetetlennek tűnik, ennek ellenére Warhol élete végéig, azaz 58 éves koráig sosem szeretkezett.

Meg akarták gyilkolni

Valeria Jean Solanas radikális feminista írta a SCUM kiáltványt, amelyben a nőket a kormány megtörésére és a férfiak elpusztítására buzdította. Az 1960-as évek végére Solans egyre paranoiásabb lett a munkáival kapcsolatban. 1968. június 3-án pedig belépett a Factoryba, és lelőtte Warholt. Ezt követően végül feladta magát, és paranoid skizofréniával kezelték. Warholt hetekig egy New York-i kórházban tartották, hogy felépüljön. Sérülései miatt élete végéig egy speciális fűzőt kellett viselnie.

Olvasd el ezt is! Andy Warhol pert vesztett a sírból

A napló

Andy WarholGetty Images

Miután 1968-ban farkasszemet nézett a halállal, Warhol visszafogottabb és megfontoltabb lett. Pénzügyi problémái voltak az adóhatósággal, ami szintén megszállott viselkedéséhez vezetett. Így kezdett bele abba a fáradságos tevékenységbe, hogy életének apró mozzanatait rögzítette. A hétköznapi, a félig-meddig fontos és a teljesen jelentéktelen pillanatokatig.Asszisztenseivel 3400 hangszalagot íratott át ezekkel az apró információmorzsákkal.

1987-ben ezeknek az átiratoknak egy részét a The Warhol Diaries című könyvben tették közzé. A könyv eseményei 1976. november 24-től kezdődik és 1987. február 17-én, mindössze néhány nappal halála előtt érnek véget. A szerkesztők végül több mint 20 ezer oldalnyi forrásanyagból egy körülbelül 800 oldalas könyvet hoztak létre.

A figyelmetekbe ajánljuk