andy warhol a művei előtt ült

Egy Prince-t ábrázoló alkotása miatt perelték, elvesztette utólag a szerzői jogait.


Lynn Goldsmith fotós 1981-ben készített egy fotót Prince-ről, amit 1984-ben gyakorlatilag remixelt Andy Warhol egy Vanity Fair címlaphoz. Ekkor a Vanity Fair kifizette a kép felhasználásának jogait. Amiről viszont Goldsmith nem tudott, hogy Warhol készített még a képéből több variációt is saját használatra. Mindezt 2016-ban tudta meg, Prince halálakor, amikor látta a fotóját anélkül, hogy feltüntették volna szerzőként.

Andy Warhol egyik újragondolt verziója

wikimedia.org

A fotós fontolgatta ugyan, hogy lépést tesz, de ilyenkor van egy furcsa jogi kiskapu, amivel a Prince hagyatékát kezelő szervezet él és megelőző pert indított szerzői jogokért Goldsmith ellen. Vagyis beperelték őt azért, hogy jogi precedenst teremthessenek arra, hogy a képek remixelt verzióinak szerzője kizárólagosan Andy Warhol legyen.

A fotósnak pedig kénytelen volt visszaperelnie, ami több éves jogi harcokat indított el. Mint Goldsmith mondta, ő nem pénzt akar, konkrétan nem is volt választása, mert Prince örökösei szimplán beperelték. Első jogon Andy Warhol javára ítélték, elfogadva azt az érvelést, hogy míg az eredeti fotó egy zavarban levő zenészt ábrázol, Warhol újrakreálta egy popikonna a saját alkotásán.

Fellebbezés után viszont a bíró elismerte, hogy hibát követett el azzal, hogy elfogadta ezt a magyarázatot. Mint mondta, a bíróságnak nem az lenne a dolga, hogy művészetkritikust játsszon. Felülbírálva előző döntését végül Goldsmith javára döntött, aki így már a saját fotójának a szerzője, továbbá őt illetik a képéből készült újragondolt verziók jogai is.

(Forrás: Dazed)


A figyelmetekbe ajánljuk