andy warhol

Grace Jones, Jean-Michel Basquiat, Keith Haring és sok más sztár polaroidjai láthatók a közelgő kiállításon.


Andy Warhol legnagyobb szerencsénkre megszállottan fotózta híres művész barátait gyárában, szinte sosem találkozott fényképezőgépe nélkül velük, ezekre a találkozókra pedig később nemes egyszerűséggel „randevúként" hivatkozott.

E képekből készült válogatást a hollywoodi NeueHouse-ban megrendezésre kerülő kiállításon mutatják be, amely 120 képet tartalmaz, köztük 20 olyan képet, amelyet még soha nem állítottak ki.

Az Andy Warhol: Photo Factory címet viselő kiállítás – amelyet a Fotografiska, a Hedges Projects és a Jack Shainman Gallery együttműködésével rendeznek – Warhol fotográfiájának fejlődését követi nyomon, kezdve a fotófülke filmszalagjaival, amelyek számos ikonikus szitanyomatos portréjának alapanyagául szolgáltak.

A kiállítás a híres polaroidok mellett Jean-Michel Basquiat és Keith Haring művészeket, valamint a korszak más ikonjait, például Debbie Harryt és Grace Jonest is megörökíti. De Lou Reed és természetesen egyik legnagyobb múzsája, Edie Sedgwick is feltűnik majd.

Az Andy Warhol: Photo Factory június 16-án nyílik meg a NeueHouse Hollywoodban, és 40 napig lesz látható. A kiállítás ezt követően a tervek szerint 2021 őszén a New York-i Fotografiska, 2022-ben Stockholm, 2023-ban pedig az észtországi Tallinnba utazik.

(Dazed)

A figyelmetekbe ajánljuk