Andy Warhol: Marilyn-diptichon, 1962
Tate Modern

Andy Warhol: Marilyn-diptichon, 1962

Online tárlatok: Andy Warhol a Tate Modernben

Csupán néhány nappal azelőtt nyitott meg a Tate Modern retrospektív Andy Warhol tárlata, hogy Nagy-Britanniát is elérte a világjárvány. Szerencsére azonban így sem kell lemondanunk a pop-art sztár legizgalmasabb műveiről, sőt akár pizsamában is „végigsétálhatunk" a kiállításon a kurátorok vezetésével.


A tárlatot komoly elkészületek előzték meg, hiszen az elmúlt 20 évben nem volt ilyen átfogó Warhol-kiállítás a szigetországban, amelyen az ikonikus művek, mint a Marilyn Monroe szitanyomatok, a Coca-Colát vagy a Campbell's leveskonzervet ábrázoló alkotások mellett Nagy-Britanniában soha be nem mutatott darabok is felbukkannak.

Most virtuálisan járhatjuk be a londoni Warhol-kiállítást

A két kurátor, Gregor Muir és Fiontán Moran nemcsak Warhol művészetét, hanem a művek mögötti embert is szeretnék megismertetni velünk: a mai Kelet-Szlovákiából az amerikai Pittsburgbe bevándorló családjától kezdve, queer identitásán át a művész valláshoz és a halálhoz fűződő viszonyáról, társadalomra gyakorolt hatásáról és a róla élő tévhitekről is hallhatunk a virtuális tárlaton. Noha a kiállítás szervezői nem hiszik, hogy az online megtekintés helyettesítheti a személyes élményt, bíznak benne, hogy a művészet által egy kis örömöt csempészhetnek az emberek életébe ebben a nehéz helyzetben.

A kiállítás – a remélhetőleg hamarosan bekövetkező újranyitás után – szeptember 6-ig lesz látogatható.

A figyelmetekbe ajánljuk