parfüm keverése
Fotó: Shutterstock

3 lenyűgöző tény, amit biztosan nem tudtál a parfümök történetéről

A parfümök sokunk életében fontos szerepet játszanak. Egy-egy illat képes mélyen beleégni emlékezetünkbe, személyes élményeket is társítunk hozzá, mondhatni meghatározója életünknek. Ennek apropóján elhoztunk most három érdekes tényt a parfümök történelméből, amit lehet, hogy sokan nem ismernek.


1. A parfümök eredettörténete

A parfümök eredetével kapcsolatban többféle elmélet létezik, de a leggyakrabban a mezopotámiaiakat, a perzsákat és az egyiptomiakat említik a világ első parfümkészítőiként. A legrégebbi feljegyzés egy Tapputi nevű vegyésznőről szól, aki a babiloni Mezopotámiában mirhából, olajokból és virágokból alkotta meg az első illatot.

Ez is érdekelhet: Mámor és illatfelhő - Öt legendás parfüm, amelynek rendkívül érdekes története van

Egyiptomban Kr. e. 2000 körül már a vallási szertartásoktól kezdve a temetkezési előkészületeken át a mindennapi viseletig, mindenhez használtak aromákat. Úgy gondolták, hogy az illat napisten verejtéke, ezért szent dolognak tekintették, mi több a vallásukon belül még egy Nefertum nevű parfümistent is tiszteltek.

parf\u00fcm f\u00faj\u00e1sa csukl\u00f3ra

Fotó: Shutterstock

A perzsák is nagy rajongói voltak a parfümöknek, az illatokat gyakran használták a politikai státusz jelképeként is. Mindezt olyannyira, hogy a perzsa festményeken a királyokat gyakran parfümös üvegekkel ábrázolták. Mikor aztán a görögök és a rómaiak elfoglalták Perzsiát, így megismerkedtek a parfümmel, már nem lehetett megállítani világ körüli terjedését.

2. Magyar királynőé volt a világ első személyre szabott „parfümje"


A parfüm jelentése és státusza országonként eltérő módon alakult ki, így már jóval az első modern parfüm megjelenése előtt sokféle illatanyagot tekintettek parfümnek. Az első, kizárólag személyes használatra készült illatot nem másnak, mint Erzsébet magyar királynő számára készítették, így a parfüm egész Európában magyar víz néven vált ismertté, bár ezt a történészek alaposan megkérdőjelezték, a legenda így terjedt el.

Az illatban elsősorban a természetes összetevők, például a rozmaring és a kakukkfű domináltak, amelyeket alkoholos oldatban kevertek el. Későbbi változataihoz citrusokat és más gyógynövényeket is adtak, ami már a kölnivíz igazi elődjének tekinthető. Az idők során használták fogyasztva, inhalálva, a bőrbe dörzsölve és a fürdővízben is, hogy hosszú élethez, egészséghez és fiatalossághoz segítsen.

Ezt is olvasd el! Hogyan válaszd ki a legmegfelelőbb parfümöt saját magadnak?

3. A világ legdrágább illatai

A legfinomabb és legdrágább parfümök abszolút olajokból készülnek, amelyek növényekből vagy bizonyos virágokból kivont koncentrált, erősen aromás és olajos keverékei. A természetes összetevők a legdrágábbak, mivel általában rendkívül nehezen beszerezhetők vagy szigorúan szabályozottak.

A legdrágább összetevők a világon a jázmin, a bolgár rózsa, az oud, a pézsma és az orris gyökér. De még ezeket is felűlmúlja egy bizonyos ambergris nevű anyag, amely az ámbráscetek emésztőrendszerében keletkeznek.

A figyelmetekbe ajánljuk