Milyen szaga van űrnek? - 4 furcsa illat a világból

Milyen szaga van űrnek? - 4 furcsa illat a világból

Még azoknak a dolgoknak is lehet szaga, amire nem is gondoltál volna!


Űr

Unsplash

Az űr vákuum, így nem szabadna szagot érezni, mégis megtörtént. Először is, a galaxisunk közepén van egy óriási, édes, gyümölcsös, rumszagú gázgömb. Ám azt, hogy miért van ott senki sem tudja. Az űrhajósok beszámolóiból viszont tudni lehet, hogy az űr más eddig ismert szagai is ételekhez kapcsolódnak, de egyesek kénesnek és húsosnak nevezik. Egy űrhajós, Thomas Jones pedig a következőképpen számolt be róla:

Amikor újra nyomás alá helyezed a zsilipet, és kiszállsz a ruhádból, egyértelműen ózonszagot érzel, egy gyenge fanyar szagot, amely hasonlít az égett lőpor vagy az elektromos berendezések szagához.

A Nemzetközi Űrállomás tudományos tisztjének, Don Pettitnek is megvoltak a saját észrevételei:

A legjobb leírás, amivel elő tudok állni, az a fémes, de mégis kellemes, édes, fémes aroma. A főiskolai nyaraimra emlékeztetett, amikor sok órán át dolgoztam egy ívhegesztő lánggal egy kis fakitermelő cég nehéz berendezéseinek javításán. Ez az űr szaga.

Nyilvánvaló, hogy a vákuumban nem lehet közvetlenül érezni semmit, de milliónyi részecske lebeg körülöttünk, amelyeknek van szaguk, és amikor az űrhajósok által viselt ruhákhoz tapadnak, vagy a zsilipeken keresztül bejutnak, akkor mégis érezhetőek.

Ez is érdekelhet: Tudod, hogy miért érzik emberek a halott hangyák szagát?

Halál

Unsplash

Amikor egy személy haldoklik, az egyik leggyakoribb szag, amit áraszthat az acetonhoz hasonlítható. Egyes esetekben azonban ez a szag az adott illető betegségéből eredő kellemetlen szagokkal is párosulhat. Amint a halál beállt, a test bomlásnak indul, és számos vegyi anyag keletkezik. Ez a kadaverin és a putreszcin. Ezek leginkább a rothadó húshoz hasonlíthatók.

De miért bocsátja ki a testünk ezeket a vegyi anyagokat? Egyesek úgy vélik, hogy ez egy evolúciós tulajdonság, amely azért jön létre, hogy mások számára jelezzünk, veszély van a közelben.

Titanic

titanic

Wikipedia

1912. április 15-én, éjjel a Titanic hatalmas, kettészakadt teste az óceán fenekére zuhant. Több mint 1300 ember veszett oda azon az éjszakán, ami napjainkra az egyik legismertebb történelmi katasztrófa.

Lakk, festék és a frissen fűrészelt fa volt az első illat, amely a hajó fedélzetén fogadta az utasokat. Akkoriban a festékeket még ólommal készítették, és nagy mennyiségű lenolajat is tartalmaztak. De ott volt a szénnel hajtott motorok füstjének aromája, és azon a végzetes éjszakán a sült kacsa, bárány és marhahús mennyei illata is a levegőben terjengett, amelyek mind az első osztály étlapján szerepeltek.

1912. április 14-én este 11 órakor azonban egy másik szag is megjelenhetett, egy ásványi szag, fémes éllel. Ez pedig a jéghegy illata volt. Ahogy a fagyasztóban lévő jég felveszi az ott tárolt élelmiszerek különböző szagát, úgy a jéghegyek is átveszik a környezetük szagát. Ehhez pedig hozzájárulnak a tengerben élő állatok is, valamint a víz kémiai összetétele, amelyből a jéghegy keletkezett.

Olvasd el ezt is! Kilométerekről is dobhártyát szakított a történelem leghangosabb hangja

Versailles-i kastély

Versailles-i kast\u00e9ly egyik termeen.wikipedia.org

A versailles-i kastélyban egy csodálatos hely, amit érdemes meglátogatni, ha Franciaországban járunk. Mindannyian úgy képzeljük, hogy tele volt csodás parfümökkel, süteményekkel, hercegekkel és pompadúrokkal, de erős ürülék szagra senki sem gondol. A 18. században a vízvezeték-szerelés meglehetősen hiányos volt, és a versailles-i palotában csak minimális beépített létesítmények voltak. Ezért, ha természet szólította a nemeseket, a legjobb opció egy kis porcelánedény, az úgynevezett bourdaloue volt. Plusz érdekesség, hogy a nőknek nem volt alsóneműjük, így ők csak felhúzták a szoknyájukat, elvégezték szükségleteiket és elindultak a városba.

De azt sem szabad elfelejteni, hogy a palota óriási, az emberre pedig a legváratlanabb helyzetekben törhet rá a kényszer, ilyenkor általában egy csendes sarkot választottal. Elvégre a szolgák később feltakarították. Az elromló kémények füstjével és a túlhajszolt szolgák gondatlanságával együtt a versailles-i kastély egy igencsak büdös hely volt.

A figyelmetekbe ajánljuk