Palmüra városa.

Beazonosították, ki lehet az ókori Palmürában említett titokzatos „világegyetem ura"

A Szíriában található Palmüra ősi városának felirataiban leírt ismeretlen isten kiléte régóta zavarba hozza a tudósokat. Most azonban egy kutató kijelentette, hogy megfejtette az ügyet.

Palmüra évezredekkel ezelőtt épült, és a város körülbelül 2000 évvel ezelőtt virágzott, mint kereskedelmi központ, amely összekötötte a Római Birodalmat az ázsiai kereskedelmi útvonalakkal, például a Selyemúttal.

A névtelen istenséget számos palmürai arámi nyelvű felirat említi, és úgy hivatkoznak rá, mint „akinek a neve örökké áldott", „a világegyetem ura" és „az irgalmas" – olvasható a Science in Poland című hírportálon. E feliratok közül sokan mintegy 2000 éves múltra tekintenek vissza.

A rejtély megoldása érdekében Aleksandra Kubiak-Schneider, a lengyelországi Wrocławi Egyetem posztdoktori kutatója összehasonlította a palmürai feliratokat a Mezopotámiában talált szövegekkel, amelyek az i. e. első évezredből származnak. Felfedezte, hogy Mezopotámiában az imádott istenekre hasonló nevekkel hivatkoztak, mint a palmürai névtelen istenre.

Például „Bel-Marduk" – Babilon legfőbb istene – szintén „irgalmas" néven szerepelt. A „világ ura" – a „világegyetem ura" címhez hasonló kifejezést néha Baálsáminra, az égi istenre is használták.

Kubiak-Schneider a Science in Polandnak elmondta, hogy a palmürai feliratokban említett névtelen „isten" nem egyetlen személy, hanem inkább több istenség, amelyek között Bel-Marduk és Baálsamin is szerepel. Azt is állítja, hogy az emberek sokszor nem a tisztelet jeleként említették az istenségek nevét.

Ezenkívül, amikor az emberek isteni beavatkozásra hivatkozva írták a feliratokat, nem mindig egy konkrét istenhez fordultak, hanem inkább bármelyik istenhez, aki meghallgatta az imáikat.

Nem volt egyetlen névtelen isten, minden isten, aki meghallgatta és kegyet gyakorolt a kéréseknek, örök dicséretet érdemelt

– mondta Kubiak-Schneider.

Kubiak-Schneider bemutatott [egy] hipotézist a tudományos közösségnek, amely megvitatja azt, és minden tudós eldönti, hogy elfogadja vagy elutasítja, az utóbbi esetben pedig bemutatja [ellenérveit]

– írta a Live Science-nek küldött e-mailben Leonardo Gregoratti, a Palmüra és a környező régió történetét és régészetét alaposan tanulmányozó kutató.

Egy tudós, aki neve elhallgatásának feltételével nyilatkozott, egyetértett azzal, hogy a meg nem nevezett istenség valószínűleg több istenségre utal, de aggályosnak tartotta, hogy a Kubiak-Schneider által vizsgált babiloni szövegek némelyike évszázadokkal korábbi keltezésű, mint a palmürai feliratok.


Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk