beluga
Shutterstock

Hvladimir a szakértők szerint 14-15 éves lehetett

Elhunyt Hvaldimir, a kémkedéssel vádolt orosz bálna

Hvladimir minden bizonnyal minden idők legismertebb belugája, vagyis fehér bálnája volt, hiszen évekig azzal vádolták, hogy az oroszok képezték ki kémkedésre, A különös karriert befutott állat tetemére Norvégia partjainál találtak rá a kutatók – írja a BBC.



Az állat 2019-ben bukkant fel először az Ingoya-sziget környékén, Norvégiában, rendkívül közel az orosz hadihajók egy flottájához. A belugát megtaláló kutatók el is nevezték, Hvladimirnak, amit a norvég hval, vagyis hal és a népszerű orosz keresztnév keresztezéséből alkottak.

Ez is érdekelhet! Orosz kémdelfin vagy egy szerelmes beluga járja a svéd partokat?

Az állaton akkor különös hámot találtak, amire ráadásul egy kisebb kameraállványt is szereltek, amin az Equipment St. Petersburg felirat volt látható. Épp emiatt sokáig arra gyanakodtak, hogy az állat egy zárt helyről szökhetett meg, ahol arra képezték ki, hogy a tengerben kémkedjen az oroszoknak.

A portál emlékeztet, hogy az oroszok régóta képeznek ki különböző tengeri emlősöket, például delfineket kémkedés céljából, de ezt az orosz állam sosem ismerte el.

Ajánljuk figyelmedbe! Az első világháborús kutya, Stubby, aki őrmesterré vált hőstettei után

Hvladimir ráadásul biztosan emberhez szokott, hiszen nagyon barátságos volt, rendszeresen közel úszott a hajókhoz és sosem lépett fel agresszíven, ha embert látott.

Az állat holttestére Sebastian Strand, a Marine Mind civilszervezet alapítója bukkant rá, amikor a szokásos keresésére indult. A férfi elmondása szerint egy nappal azelőtt, hogy holtan találták volna, még látták úszkálni a jeges vizekben. A becslések szerint Hvladimir 14-15 éves lehetett és jelenleg boncolást hajtanak végre rajta.

A figyelmetekbe ajánljuk