ókori római nők illusztrációk

Ókori piperék: 2000 éves sminkekre bukkantak régészek

A régészek a Türkiye Kütahya tartományában fekvő Aizanoi ókori római városban végzett ásatások során tíz különböző színű, ritka sminkre, valamint különféle hajdíszekre és ékszerekre bukkantak.


Aizanoi ősi város Nyugat-Anatólia belső részén, Kütahya tartománytól 48 km-re délnyugatra, a Çavdarhisar körzet határain belül található.

Ez is érdekelhet:Gladiátorok vérével az epilepszia ellen – tények az ókori római orvoslásról

A várost 1824-ben fedezték fel újra az európai utazók, majd 1830 és 1840 között felmérték és azonosították. Aizanoi területén a tudományos ásatásokat 1926-ban kezdte meg D. Krencker és M. Schede a Német Régészeti Intézet megbízásából, jelenleg pedig a Dumlupınar Egyetem (DU) végzi az ásatási munkálatokat.

Aizanoi a római kor egyik legjelentősebb városa volt, amely olyan lenyűgöző építményekkel büszkélkedhet, mint a Zeusz-templom, a stadion-színház komplexum és a Macellum. A legújabb ásatásokat pedig a Zeusz-templomtól nem messze végezték.

A szakértők pedig egy 2000 éves kozmetikai és ékszerbolt maradványaira bukkantak a munkálatok során. Az üzletben feltehetőleg parfümöt, ékszereket és sminktermékeket árultak – írja az Arkeo News.

Olvasd el ezt is!Ezért lehetettek szinte tökéletes fogai az ókori rómaiaknak

Tudjuk, hogy az ókori rómaiak osztrigahéjban tárolták a szemhéjfestékeket és pirosítókat, és számos osztrigahéjat találtunk azokban az üzletekben, ahol az ásatásokat végeztük"

– mondta a kutatás vezetője, Gökhan Coşkun.

A professzor továbbá hozzátette, hogy a régészek tíz különböző színű sminkterméket, valamint különböző hajkiegészítőket és ékszereket is felfedeztek, amelyeket IDE kattintva tudsz megtekinteni.

A figyelmetekbe ajánljuk