nőnapi tüntetés

„Minden nő egy leopárdba oltott párducmacska, egy-egy szépségkirálynő" – mindent a nőnapról

Bár a cél helyenként eltérő – egyes országokban ez a nap a tiltakozás és a felszólalás napja, máshol pedig a nők eredményeinek ünneplése –, mégis több mint egy egyszerű megemlékezés. Vessünk egy pillantást a nap eredetére és hagyományaira.


A kezdetek

Clara Zetkin

commons.wikimedia.org

1909. február 28-án a feloszlott Amerikai Szocialista Párt megszervezte az első Nemzeti Nőnapot, amelyet február utolsó vasárnapján tartottak. 1910-ben Clara Zetkin – a Szociáldemokrata Párt németországi női irodájának vezetője – javasolta a Nemzetközi Nőnap ötletét, hogy az emberek világszerte egy időben ünnepelhessenek. Így 1911. március 19-én tartották az első Nemzetközi Nőnapot, a legelső országok között szerepelt Németország, Svájc, Ausztria és Dánia, ahol több mint 1 millió ember vett részt az „ünnepségen".

Pár év múlva Oroszország

Az 1917-es orosz forradalom idején felvonuló nők, akik a választójogot követelték

Getty Images

1917-ben az orosz nők „kenyérért és a békéért" sztrájkba kezdtek, hogy így tiltakozzanak az első világháború szörnyűségei ellen, és kiálljanak a nemek közötti egyenlőségért. II. Miklós cárt, az ország akkori vezetőjét ez koránt sem hatotta meg, és utasította Habalov tábornokot a petrográdi katonai körzetből, hogy vessen véget a tiltakozásoknak, és lőjön le minden nőt, aki nem hajlandó leállni. A nők azonban nem hagyták magukat megfélemlíteni, és folytatták a tiltakozást, ami miatt a cár néhány nappal később lemondott. Az ideiglenes kormány ezután megadta a nőknek Oroszországban a választójogot.

A nőnap Magyarországon

FORTEPAN / UVATERV

Magyarországon 1914-ben ünnepelték meg először a nőnapot, majd a Rákosi-korszakban kötelezővé vált az ünneplése, és az eddig változó időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól kezdve március 8-án kezdték ünnepelni. A rendszerváltás után azonban hazánkban is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát és a kedves virágajándékozás vette át a helyét.

ENSZ

Az ENSZ lett a hosszú évek folyamán a jeles esemény fő támogatója, és világszerte egyre több országot bátorított arra, hogy fogadják el az ünnepet és annak célját, hogy tisztelegjenek a nők bátor és elszánt tetteit, akik rendkívüli szerepet játszottak országaik és közösségeik történelmében.

 A nőnap egyes helyeken kombinált ünnep

Egyes országokban, például Macedóniában, Üzbegisztánban, Szerbiában és Albániában a nőnapot az anyák napjával együtt ünneplik. Több tucat országban pedig hivatalos ünnepnap. Afganisztán, Kuba, Vietnam, Uganda, Mongólia, Grúzia, Laosz, Kambodzsa, Örményország, Fehéroroszország, Montenegró, Oroszország és Ukrajna csak néhány azok közül, ahol március 8-a piros betűs ünnep.

A figyelmetekbe ajánljuk