​Lakshmibai

Lakshmibai

Női harcosok, akikkel senki sem szeretne kötekedni

Kalifornia mitikus harcos királynőjétől kezdve a spártai nőkön át az ókori Peru női vadászaiig.


Kaliforniában egy fekete harcos királynő lovagol egy nőstény hadsereg élén. Spártában a lányok arra készülnek, hogy versenyezzenek egymással egy oszlopokkal szegélyezett földes pályán. Az ókori Peruban egy vadászlány lövést ad le egy galoppozó szarvasra. Az emberi történelem során a nők mindig is harcoltak. Hadseregeket vezettek.

Nagy vadakat ejtettek el. Kiképezték magukat, hogy lekaszabolják a vadászaton a zsákmányt, és az ellenséget a csatatéren. Mind a régészet, mind a történelem egyre összetettebb történeteket mesél a nemi szerepekről, megdöntve azt a több évtizedes hiedelmet, hogy a férfiak vadásztak és harcoltak, míg a nők otthon maradtak. Sok múltbeli társadalom az egyéni erősségek köré szerveződött.

Kalifornia középkori fekete harcos királynője

Egy népszerű középkori románc tárgya, Calafia királynő, az állam névadója griffeken lovagolt és fekete női sereget vezetett. Ma már kevesen tudják, hogy egy legendás fekete királynő adta Kalifornia nevét. A fiktív Calafia királynő először Garci Rodríguez de Montalvo Las Sergas de Esplandían című művében bukkan fel, egy epikus középkori románcban, amelynek középpontjában egy amazonszerű vezér áll, akit végül a patriarchális európai társadalom megzaboláz.

Miközben a spanyol hódítók pusztító utat vájtak a 16. századi Latin- és Közép-Amerikában, a lovagságról, lovagokról és - igen, fekete, griffes lovagló királynőkről szóló történetek megszállottjai is voltak. Így amikor Hernán Cortés 1530-ban megérkezett az Aranyállamba, úgy döntött, hogy a földet Kaliforniának kereszteli el. Calafia királynő története azonban nem csak egy állam elnevezését inspirálta, hanem azt is feltárja, hogy a középkori emberek milyen bonyolult módon értelmezték a faji kérdéseket.

Spártában a nők is durvák voltak

Ezek az ókori nők edzettek, bort ittak és élvezték a költészetet. Az ókori Spártában az ivás és az edzés nem csak a fiúknak való dolog volt. Az ókori görög városállamban a nők több jogot és kiváltságot élveztek és egyformán gyakorolták, mint társaik Athénban és máshol. A lányok már fiatal koruktól kezdve végigmorogták a fizikai edzéseket, bort ittak (amit a Spártán kívüli nők nem tettek), és gyalogos versenyeken vettek részt. Míg a fiúk katonai gyakorlatokon meneteltek, a lányok a múzsák művészetét is megtanulták: zenéltek, verseket szavaltak és táncoltak.

A nők, akik nagyvadakra vadásztak az ókori Peruban

A 27 vadászati leleteket tartalmazó őskori temetkezésből 11 nő - szembeszállva a hagyományos tudományos előítéletekkel, miszerint csak férfiak voltak vadászok. A múlt a jelen legitimálására szolgálhat, figyelmeztet Marin Pilloud, a Nevadai Egyetem antropológusa. Az antropológusok és régészek évtizedeken át azt feltételezték, hogy a vadászó-gyűjtögető társadalmakban csak a férfiak vadásztak, míg a nők bogyókat gyűjtöttek és gyermeket szültek. Ez egy kényelmes feltételezés volt, amely megerősítette a modern nemi normákat. De amikor a tudósok alaposabban utánanéznek, olyan tárgyi emlékeket találnak, amelyek gyakran másról árulkodnak. Az ősi Peruban például nem csak férfiak vadásztak.

Egy őslakos királynő, aki félelmet keltett a brit imperialisták szívében

Lakshmibai egy női ezredet képzett ki, és seregeket vezetett - mindezt egy kisbabával a hátán. A britek egyik legádázabb ellenfele Indiában egy olyan harcos királynő volt, akit soha nem láttak jönni előre. Lakshmibai harcművészeteken, kardvíváson és lovagláson nőtt fel az udvari fiúk mellett. Amikor feleségül ment egy északkelet-indiai kis terület királyához, a palota fegyvereivel gyakorolta és gyakoroltatta kardforgató képességeit. Még egy női ezredet is kiképzett, hogy személyes őrségként szolgáljanak neki. Férje halála után azonban a britek elkezdtek bevonulni a királyságába. Ő ezt nem tűrte. Ravaszsága és bátorsága miatt még az ellenségei is kijelentették, hogy ő a legveszélyesebb a lázadók vezetői közül.

(Forrás: AtlasObscura)


A figyelmetekbe ajánljuk