Netflix-logó

Elérték a kritikus hangok a híresen titkolózó streamingszolgáltatót, a Netflix ugyanis végre hajlandó volt megszólalni nézettségi adatait illetően. Fény derült többek között arra, hogy mit és mennyit néztünk 2023 első felében, de kiderült az is, hogy mennyire preferáljuk az angol nyelvű tartalmakat.


Megjelent a napokban a Netflix valaha volt első nézettségi információkat ismertető elemzése, miután sok kritikus hang vádolta meg a vállalatot, hogy átláthatatlanokaz adatik.

Ezt is nézd meg! 5 decemberi Netflix-film, amit nem érdemes kihagyni!

Mi több, ez a kérdéskör a közel 120 napig elhúzódó hollywoodi sztrájkok egyik kulcseleme is volt.

Mind a színészek, mind pedig az írók azt követelték, hogy legyen nyilvános számukra – és így a közönség számára is –, hogy hogyan teljesítenek a különböző tartalmak. Ennek célja, hogy a szakemberek népszerűségüknek megfelelő jogdíjakat kapjanak.

A nézettségi adatokat korábban titokban tartottuk, hogy megőrizzük előnyüket a versenytársakkal szemben

magyarázta nemrégiben Ted Sarandos, a Netflix társ-vezérigazgatója. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy ez bizalmatlansághoz vezetett az alkotók körében. Azzal pedig, hogy a platform bevezeti a reklámokkal tűzdelt előfizetést, a márkák számára is fontosabbá vált, hogy nyilvánosak legyenek mind a filmek, mind a sorozatok nézettségi adatai.

Ez is érdekelhet: Már megint árakat emel a Netflix

Vajon mik állnak a lista elején?

A szériák között a lista élén egy kormányzati összeesküvésbe került FBI-ügynökról szóló sorozat áll. Az Éjjeli ügynök első évada 812,1 millió óra nézettségi idővel került az első helyre.

A virtuális dobogó második fokára a Ginny & Georgia című vígjáték-dráma 2. szezonja állhat 665 millió órás nézettséggel. Bronzérmes helyen A dicsőség című koreai dráma került fel a maga 622 millió órájával, közvetlenül megelőzve a nagysikerű Addams family-szériát, a Wednesdayt.

Ami a filmeket illeti, a Jennifer Lopez főszereplésével elkészült The Mother című akcióthriller végzett az élen, több mint 249 millió órás nézettséggel. Viszont még ez az időmennyiség sem volt elég, hogy a top10-be bekerüljön. (Ahová egyébként csak sorozatok kerültek be.)

  1. Éjjeli ügynök: 812,1 millió óra
  2. Ginny és Georgia 2. évad: 665 millió óra
  3. A dicsőség: 622 millió óra
  4. Wednesday 1. évad: 507,7 millió óra
  5. Sarolta királyné - Egy Bridgerton-történet: 503 millió óra
  6. Te 4. évad: 440, 6 millió óra
  7. Dél királynője 1. évad: 429,6 millió óra
  8. Outer Banks 3. évad: 402,5 millió óra
  9. Ginny és Georgia 1. évad: 302,1 millió óra
  10. FUBAR 1. évad: 266,2 millió óra
A nézettségi adatok, összességében azt mutatják, hogy a számok 55 százalékát az eredeti, 45 százalékát pedig a licencelt tartalmak tették ki. Kiderült továbbá az is, hogy a nem angol nyelvű tartalmak iránti kereslet is megnőtt, amelyek az összes megtekintés egyharmadát generálták.

Idei év elején a vállalat szigorúbb szabályokat vezetett be a jelszómegosztás kapcsán. Bejelentették továbbá a reklámokkal tűzdelt, olcsóbb előfizetési szintet is.

Továbbra is a Netflix a világ legnagyobb streamingcsatornája, világszerte közel 250 millió előfizetővel, akik a január-június közötti időintervallumban közel 100 milliárd órányit nézték a platformot.

A figyelmetekbe ajánljuk