voyager aranylemez

Így üzentünk a földönkívülieknek – a NASA különös hangfelvételét bocsájtják árverése

A történelmi hangfelvételt készítő házaspár aukcióra bocsájtja a legendás audiót.


Az 1970-es években a NASA felkérte Carl Sagan és Frank Drake csillagászprofesszorokat, hogy készítsenek egy, az emberiséget összefoglaló felvételt, amelyet a Voyager 1 és 2 űrhajókkal küldenének az űrbe. Ezt pedig most bárki tulajdona lehet, persze ha vastag a pénztárcája.

A Voyager aranylemezének egy példánya ebben a hónapban kerül kalapács alá a Sotheby's aukciósházban. Az audiovizuális időkapszula, amelyért várhatóan 400 ezer és 600 ezer dollár közötti összeget fizetnek majd, az űrkutatás történetének egyik meghatározó pillanatát képviseli – írja a RobbReport.

A Sotheby's szerint ez az első alkalom, hogy a híres Voyager-misszióval kapcsolatos tárgyat árverésre bocsátanak.

Ez is érdekelhet: Papok segítségét kérte a NASA

A Voyager 1 és 2 1977-ben indult a külső Naprendszer és a heliopauzán túli csillagközi tér tanulmányozására. A NASA úgy döntött, hogy a robotszondákat olyan üzenettel látja el, amely az űrben utazó civilizációk számára is közvetíthet valamit a földi élet sokszínűségéről. Sagan felesége, Ann Druyan és négy munkatársa hat hónap alatt alkotta meg a hangesszét. Ez lett a legelső ilyen jellegű tárgy, amelyet a Naprendszerünkön túlra küldtek.

Az Aranylemez bolygónk hangjait tartalmazza: egy élettel teli esőerdő, egy anya első szavai a gyermekéhez, egy szerelmes fiatal nő agyhullámai és szívhangjai, valamint egy gyorsan forgó neutroncsillag reszketése. Emellett Bach, Beethoven, Mozart, Stravinsky, Louis Armstrong és más neves zenészek dallamai is szerepelnek. Még Chuck BerryJohnny B. Goode című dala is bekerült a válogatásba. Druyan volt a projekt igazgatója, és vezető szerepet játszott a zene kurátori kiválasztásában.

Olvasd el ezt is! A NASA vezetője nem tagadja az ufók létezését

A lemezt ezután rézből alkották meg, majd aranyozták. Mindössze nyolc példány készült belőle, beleértve a két tényleges szondán lévő példányt is.

Az árverésre kerülő kazetta Sagan és Druyan személyes példánya.

A lemez aranyszínű alumínium borítójára az urán-238 izotóp mintáját galvanizálták. Ez óraként szolgál, mivel az urán-238 felezési ideje 4,468 milliárd év. A borítóba tudományos hieroglifákat véstek, amelyek csillagunk címét, valamint a lemez sebességének időegységét és a lejátszási utasításokat tartalmazzák. „A zene alkotóinak, minden világnak, minden időnek" – mondatot pedig szintén kézzel vésték a felületre.


A figyelmetekbe ajánljuk