művészetek völgye
Fekete Kristóf / Művészetek Völgye

Éld át velünk, milyen a Művészetek Völgye - élő közvetítés!

Idén 33. alkalommal rendezik meg július 19. és 28. között a három Balaton-felvidéki településen átívelő összművészeti fesztivált, a Művészetek Völgyét. A rendezvényeknek most is Taliándörögd, Vigántpetend és Kapolcs utcái, kertjei és terei adnak majd otthont, a Hamu és Gyémánt pedig az eddigi évekhez hasonlóan 2024-ben is tudósít a fejleményekről. Idén azonban – azért, hogy olvasóink is teljesen át tudják érezni a fesztiválhangulatot – , egy kicsit másképpen mutatjuk be milyen is igazi Völgylakónak lenni.



07.25 – 18:27

Az utolsó esténként a „Pénzes Máté és a Zseb" koncertjével fogjuk indítani a PEMA udvarban, ami a Blahalouisianából ismert Pénzes Máté billentyűs együttese, majd átszaladunk a Petőfi Udvarba, ahol többek között a „Yellow Man" és az „Am I Right Boy" dalokhoz kapcsolható Fran Palermo fog játszani.

07.25 – 15:27

Miután elkészültünk a sörösdobozok belsejére karcolt, majd papírra nyomott „Kass-grafikánkkal" sietünk is vissza a Momentán Udvarba, mivel ott 3-tól kezdődött meg az „Éjjel-Nappal Momentán" improvizációs előadás, de balszerencsénkre a hétvégére annyian érkeztek, hogy már nem fértünk be az egyébként tágas udvarba. Ezért inkább kerestünk egy lángosozót, és leültünk a Borkertbe egy késői ebédre, nameg egy finom fröccsre - az ebéd után pedig belekezdtünk egy SOLO kártyajátékba!

07.25 – 13:18

Koradélután valami kreatív programon szerettünk volna részt venni, ezért elindultunk a Petőfi Udvarba, ahol fél 2-től Kass János-grafikát lehet készíteni. Mi alumínium lapra fogunk harcolni, a grafika pedig később mélynyomással fog elkészülni.Megadás

07.25 – 10:59

Ma ismét korán sikerült felébrednünk, így végül úgy döntöttünk, hogy átmozgatjuk magunkat a Művészetek Zöldje jógafoglalkozásán. Ezt követően visszaindultunk a kempingbe átöltözni, majd egy finomat reggeliztünk a Kajatetőben. Ezután véletlenül összetalálkoztunk pár ismerőssel, akiket végül sikerült meggyőzni, hogy jöjjenek velünk a Momentán Udvarba egy-egy cornhole meccsre.

07.24 – 19:04

Gryllus Vilmos és Simon Márton hangulatos és szuper verselős, verseket megzenésítő programja után elindultunk a Főtér felé, ahol 18:30-tól kezdődik meg a Filmióban a Láthatáron Csoport „Mi van veled, Akárki?" című kortárs előadása. Ebben a középkori „Akárkire" épülő moralitásjátékban majd a közönség többi tagjával együtt fogjuk kitalálni, mi is az élet értelme. Innen majd nem is kell messzire mennünk, mert egy esti levezetésként be szeretnénk ülni a Gauder Áron a „Kojot négy lelke" animációs filmjére.

07.24 – 16:19

A kirándulásunk után a délutánt pihenéssel, a Kaláka Versudvar babzsákjaiba süllyedve töltjük, ahol háromtól Simon Márton és Gryllus Vilmos együttműködésével kezdődik az „Egy költő, egy zenész" program. A műsort a gitáron játszó Gryllus Vilmos nyitotta meg, ezt követően pedig Simon Márton költő versei kelnek életre a színpadon.

07.24 – 13:37

Miután a Momentán Udvarban tartottunk egy cornhole-bajnokságot (amerikai játék, kicsi babzsákokat dobálva bele kell találni az előttünk elhelyezett deszkalapra vágott lyukba, az nyer, aki előbb éri el a 21 pontot) és a „pöckölőcsatát" is megvívtuk, elindultunk a Fazekasműhelybe átvenni a tegnap keszített kerámiákat. Végül úgy döntöttünk, túrázunk egy kicsit, ezért elindultunk a Balaton-felvidék magaslataiba a sárga kereszttel jelölt útvonalon!

07.24 – 11:48

A reggelt kicsit andalgósan indítottuk a tegnapi színházzal és Belga koncerttel töltött éjszaka után: mielőtt elkezdett volna tűzni a nap, besétáltuk a kisebb vásárokat, mint például a Fiók Udvart, ahol többek között különböző printeket, kitűzőket, napszemüvegeket és füzeteket árulnak a magyar alkotók. Ez után a Momentán Udvarba indultunk, ahol 11kor kezdődik meg a Hole IN Games / Game up! játékos sportprogram.

07.23 – 19:37

A színházi előadás után visszaindulunk Kapolcsra, ahol egy egy kis pihenést, beszélgetést és fröccsözést követően a Momentán Társulat felé vesszük az irányt. Itt Kovács András Péter fogja egy ImproJam keretében szórakoztatni a közönséget. A társulat úgy döntött, hogy bedobja a stand-upot az improvizáció mély vizébe. Ezután este még ellátogatunk a Belga koncertjére egy kicsit együtt énekelni, táncolni.

07.23 – 15:29

Koradélután ellátogattunk Taliándörögdre, ahol háromtól kezdődik a Modern Art Orchestra: dob és tánc – Weöres Sándor-est nevű program. Az előadás keretében a MAO művészei Weöres Sándor dallamos verseit zenésítik meg, Harcsa Veronikával és Hegedűs D. Gézával egyetemben. Ma estéig Dörögdön fogunk fesztiválozni, és szétnézünk a többi helyszínen is.

07.23 – 11:21

A szerda reggelünk a szokásos kávés ébredezést követően a Fazekasműhelyhez vezetett, aminek két része van:

jobb oldalra egy galériába sétálhatunk be, ahol Szurdi Éva művésznőnek az alkotásait láthatjuk, balra pedig egy műhely várja a kreatív vendégeket.

Miután megnéztük a galériát, betértünk a műhelybe, kiválasztottunk egy-egy nekünk tetsző agyagedényt, és bele is kezdtünk a kerámiafestésbe.

Végül jó másfél órát foglalkoztunk az egésszel, a végeredményt pedig holnap 12 óra után fogjuk kézhez kapni!

07.23 – 18:40

Koraeste eljöttünk a Magyar Jazz Szövetség Udvarába, ahol a Tálas Áron Trió kezdett bele a dob, a zongora és a nagybőgő játékába. A koncert után azt tervezzük, hogy meghallgatjuk még a Gáspár Károly Triót is, majd sietünk, hogy végigtáncolhassuk a Bohemian Betyárst a Panoráma Színpadon !

07.23 – 16:27

A délutánt egy baráti fröccsözéssel, sörözéssel és beszélgetéssel töltöttük, miközben a Völgyimpró keretében Vecsei H. Miklós előadását hallgattuk. Út közben betértünk a Balaton-felvidéki gasztronómiát és művészeteket bemutató Éltető Völgybe, majd miután találtunk egy árnyékos asztalt, nem sokára ismét előkerültek a társasjátékok is. Most éppen elegen lettünk ahhoz, hogy belevágjunk egy Fedőnevek mérkőzésbe!

07.23 – 14:16

Egy kis pihenést követően a Kenderkertből elindultunk a Momentán Társulat udvarába, ahol délután egykor egy improvizációs workshop várt minket. Egész sok ember gyűlt össze, akikkel különböző kreatív feladatokat kellett megoldanunk: eleinte a memóriánkat és a figyelmünket tesztelték bemutatkozó szövegek alapján, aztán kis csoportokban együttműködési készségeinket, a végén pedig pár perc erejéig szuperhősök lehettünk. Az improworkshop után ebédelni indultunk, most éppen a fák alatt hűsölünk!

07.23 – 10:36

Ma véletlenül olyan korán keltünk, hogy szinte még az egész Völgy aludt. A kötelező kávé után elsétáltunk a boltba egy kis reggeliért, aztán már indultunk is a Művészetek Zöldjébe, ahol egy előadás keretéig visszaültünk az iskolapadba:

egy látványos, több kísérletből álló kémiaórán vettünk részt, ahol többek között megtudtuk, milyen anyagokat használnak a tűzijátékok színezéséhez (a piroshoz például stronciumot), és hogy az ételfestékkel beszínezett tej a szappan hatására ideiglenesen visszanyeri fehér színét!

Szereztünk egy pontgyűjtő füzetet is, úgyhogy a hét folyamán még más érdekes, természethez köthető programba is bele fogunk kóstolni.

07.22 - 18:36

A koncertek kezdete előtt még bejártuk a vásáros sort, ahol az ékszerektől kezdve a keramiákon át a bőrdíszművekig, minden kapható. Mivel „nem lehet hazajönni" egy utazásból mágnes nélkül, végül nem tudtuk ott hagyni ezt a kézműves békás apróságot – de egy fülbevalóval is gazdagabbak lettünk a LeatherArt jóvoltából.

A nap hátralévő részében a patakparton pihenünk mielőtt meghallgatnánk az Ivan & the Parazol, valamint később a Carson Coma koncertjét.

07.22 – 15:31

Miután megebédeltünk a VegaGésánál, elindultunk szétnézni Kapolcson. Végül a Petőfi udvarban kötöttünk ki, ahol a Magyar Nemzeti Múzeum menyasszonyi kiállítása ragadta meg a figyelmünket:

itt végül több tucat esküvőkhöz, szerelemhez köthető történetbe hallgathatunk bele, de volt különböző levelezésekbe is beleolvashattunk, és persze ruhák sem maradtak ki a kiállításból.

Ezután át fogjuk mozgatni magunkat kicsit a Lemanguria „Nyújtózz bele!" programján

07.22 – 13:00

A fesztivál helyszínére délben érkeztünk meg. Miután lepakoltunk társasjátékkal meg egy kis nyugis sörözéssel indítunk a Kenderkertben, amit minden évben a Játszóház Projekt hoz el a völgyre. Itt akár egyedül is neki lehet vágni egy-egy játéknak, de a segítők el is magyarázzák, ha egy újat szeretnétek megtanulni. És ebben mi a legjobb? Hogy a fesztivál egész ideje alatt, reggeltől egészen estig van lehetőségünk itt játszani.

Beköszönő

Azt már sokaknak mondani sem kell, hogy a több mint három évtizedes múlttal rendelkező fesztivál szervezői 2024-ben is rengeteg, közel háromezer kulturális és művészeti programmal készültek, melyekbe 10 napon keresztül kóstolhatnak bele a látogatók. A Művészetek Völgyének töretlenül sikerül elcsípnie a hazai zenei szféra apraja-nagyját, így a nagy nevek mellett természetesen bőven akad majd lehetőség a felfedezésre is.

A fellépőkről itt is írtunk már: Kevesebb mint egy hónap múlva indul a 33. Művészetek Völgye Fesztivál

m\u0171v\u00e9szetek v\u00f6lgye

Kuti Ákos / Művészetek Völgye

Idén úgy döntöttünk, hogy kiküldjük egyik újságírónkat a helyszínekre, aki napról napra több alkalommal, élőben fog tudósítani a különböző programokról, koncertekről, sportfoglalkozásokról, előadásokról, workshopokról, gasztroélményekről, kiállításokról és mindenről, amit egy átlagos Völgylakó megtapasztalhat a fesztivál során. Ilyen módon nemcsak az olykor aggódó szülőknek, a programok iránt érdeklődő olvasóknak, és a leendő fesztiválozóknak igyekszünk egy kis bepillantást engedni a színes programpalettába, hanem azoknak is, akiknek most nem sikerült eljutnia Kapolcsig.

Hogy néz majd ki mindez?

Kollegánk az érkezés pillanatától kezdve öt napon át rendszeresen rövid írásos beszámolók keretében ismerteti majd saját útját a három település között – tehát például kifejti majd, hogy milyen volt a bingóverseny, mit lehet tanulni egy dalszerző workshopon, hogyan néz ki a Filmrendezők Viadala, milyen érzés sokadmagunkkal néptáncozni, vagy éppen ismeretlenekkel társasjátékozni. A reggeli jógázástól kezdve a kézműves foglalkozásokon át a füstös jazzkoncertekig, igyekszik majd minél szélesebb körű programokban részt venni, melyeket olykor fotókon, rövid videókon keresztül is megörökít majd – ezeket pedig Instagram, illetve Facebook-oldalunkon láthatják viszont követőink.

A figyelmetekbe ajánljuk