Daniel Craig

Stieg Larsson svéd szerző Millennium-trilógiája halála után nem sokkal igazi világszenzáció lett, és minden adott volt ahhoz, hogy David Fincher filmfeldolgozásából is elkészüljön mind a három rész. A parádés szereplőgárda és a jó kritikai visszhang ellenére aztán rögtön az első film után elvetette a tervet a stúdió – ebben pedig elég nagy szerepe volt a rendező elveinek.


Stieg LarssonMillennium-trilógiájának első részéből, A tetovált lányból 2009-ben készült el az első, svéd nyelvű filmadaptáció Noomi Rapace és Michael Nyqvist főszereplésével. A szerző ezt már sajnos nem érhette meg, sőt, a regény megjelenésénél sem lehetett ott: 2004-ben, pár hónappal a három kézirat benyújtása után tragikus hirtelenséggel elhunyt, mindössze 50 évesen. A tetovált lány 2005-ben, A lány, aki a tűzzel játszik 2006-ban, A kártyavár összedől pedig 2007-ben jelent meg.

A trilógia azonnal hatalmas sikert aratott Svédországban, az angol fordítás megjelenése után pedig az egész világon: a könyvek összesített eladási adatai alapján Stieg Larsson 2008-ban a világ második legtöbbet olvasott szerzője volt.

A siker után egyértelmű következő lépés volt a svéd nyelvű film elkészítése, Rapace és Nyqvist pedig további két filmre is visszatért – és, ahogy az ilyenkor lenni szokott, szinte azonnal igény támadt egy amerikai remake-re.

David Finchert már évekkel korábban, még az angol kiadás megjelenése előtt felkérték A tetovált lány megrendezésére, akkor azonban más projektekkel volt elfoglalva. 2011-ben végül aztán megjelent az ő verziója is, ráadásul igazi sztárparádéval – a főbb szerepeket Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer és Stellan Skarsgård játssza.

A filmet a tervek szerint – a svéd verzióhoz hasonlóan – további kettő követte volna, az erről szóló szerződést meg is kötötte a Sony Pictures Fincherrel és a forgatókönyvíró Steven Zailliannel. A tetovált lány költségei viszont végül annyira elszálltak, hogy a tervezett folytatások közül egyik sem valósulhatott meg.

David Fincher a 2023-as Tribeca Filmfesztiválon beszélt ennek okairól.

Megcsináltuk úgy, ahogy tudtuk. És amikor az emberek azt mondták, hogy túl sokba került ahhoz képest, amennyit hozott, azt feleltem: oké, mellélőttünk.

A világsztárokból álló stáb magas fizetései mellett az anyagi bukásban kulcsfontosságú szerepet játszott, hogy Fincher a regényhez lehető leghűbb helyszíneken akarta leforgatni a filmet.

Még a legelején megfogadtuk, hogy olyan filmet készítünk, ami nem hoz szégyent a svéd származására.

Ennek megfelelően, a stúdióval szembeszállva A tetovált lányt az egyesült államokbeli Atlanta helyett végül Svédországban vették fel. Ez már önmagában sokat dobott a költségeken, a stáb viszont még egy problémával volt kénytelen szembesülni.

A rövidebb téli nappalok miatt naponta maximum 8-9 órát volt lehetőségük dolgozni, így a forgatás végül szokatlanul hosszúra, 140 naposra húzódott – a költségek ettől pedig végleg elszálltak, és a trilógia sorsa megpecsételődött.

A figyelmetekbe ajánljuk