michael gambon

Elhunyt a Harry Potter-filmek Dumbledore-ja, Sir Michael Gambon

82 éves korában elhunyt Sir Michael John Gambon, aki több mint hat évtizeden át határozta meg a brit színjátszást, a legtöbben pedig a Harry Potter-filmek Dumbledore-jaként ismerhették.


A hírt feleség és fia tette közzé, amelyből kiderült, hogy az ír színész pár héttel nyolcvanharmadik születésnapja előtt, tüdőgyulladásban hunyt el – számolt be a The Guardian.

A filmművészet által is mélyen tisztelt, a Royal National Theatre egyik alapítójaként is ismert Gambont pályája során három Olivier-díjjal, illetve négy BAFTA-val ismerték el, 1999-ben pedig II. Erzsébet is lovaggá ütötte.

Ő volt az egyik legelismertebb színész hazájában, és hosszú karrierje során a nézők megannyi szerepben láthatták tündökölni, mind a film, mind pedig a televízió és a színház területén.

Legismertebb alakításai az elmúlt bő három évtizedből: A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője (1989) mellett tizenkétszer bújt a Maigret címadó felügyelőjének bőrébe (1992-1993), de feltűnt A fantasztikus Róka úrban (2009), A király beszédében (2010), illetve A Kingsman: Az aranykörben (2017), a legtöbben azonban a Harry Potter-filmek egyik legfontosabb karaktereként ismerhették meg, hiszen ő játszotta Albus Dumbledore-t.

A figyelmetekbe ajánljuk