Szeretet helyett függőség – 55 éve született Matthew Perry

Szeretet helyett függőség – 55 éve született Matthew Perry

Matthew Perry életének nagy részében függőségekkel küzdött, miután egy jetski-balesetet követően rászokott a fájdalomcsillapítókra. Hányatott gyerekkora és magányos élete miatt folyamatosan űrt érzett lelkében, melyen még a Jóbarátok sikerei sem segítettek. 2022-ben megjelent életrajzi könyvében megismerhettük érzékeny, sebezhető oldalát, ahogy a sorozatbeli színésztársai között kialakult mély barátságot is. Ma lenne 55 éves Matthew Perry, aki humorával és aktivizmusával többet tett a társadalomért, mint sokan gondolnák.


2023 októberében találták holtan jakuzzijában Matthew Perryt, akinek halálának híre az egész világot megrázta. A színész a kanadai Ottawában született, kiemelkedő sportteljesítményének köszönhetően pedig kiskorától kezdve profi teniszezőnek készült. Karakterszínész apját főként az Old Spice reklámjairól ismerték, míg anyja újságíróként dolgozott. Szülei egyéves korában elváltak, apja Los Angelesbe költözött, így gyerekkorát ingázva töltötte a két város között. 2022-ben megjelent Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet című önéletrajzi könyvébenleírja, hogy gyerekkora jelentős részét egyedül töltötte, szülei nem foglalkoztak vele, valamint részletesen taglalja anyjával való kapcsolatát is, akinek újságíróként kifejezetten stresszes élete volt.

Már gyerekként is viccelődéssel, poénokkal igyekezett oldani anyja feszült hangulatán, valamint így érte el, hogy legalább egy kis figyelmet kapjon. Saját elmondása szerint a humor egyfajta védekezési mechanizmusként szolgált nála, ennek köszönheti később legismertebb karakterét, a kissé neurotikus, a problémáiból viccet űző Chandler Binget. Apjára ugyan hősként tekintett, ám gyakrabban találkozott vele magazinok hasábjain, mint a valóságban.

J\u00f3bar\u00e1tok

Fotó: Reisig & Taylor/NBCU Photo Bank/NBCUniversal/Getty Images

Habár a Jóbarátokban nyújtott alakításaival milliók arcaira csalt mosolyt, Perry egész életében olyan démonokkal küzdött, melyeket sosem tudott végleg legyőzni.

Hányatott, elhanyagolt gyerekkora miatt 10 évesen lopni és cigizni kezdett, de nem volt ritka az sem, hogy verekedésbe keveredett. 13 évesen ivott először, akkor az elhagyatottság és magány érzését szerette volna elnyomni az alkohollal. Annak ellenére, hogy tinédzserkorában az ország 14. legjobb teniszezőjévé vált, 15 évesen apjához költözött, ahol a képzettebb sportolók láttán rájött, jó eséllyel nem lesz belőle profi teniszező. Így apja hatására a színészet iránt kezdett érdeklődni. Pályafutását a Charles in Charge című sorozatban kezdte vendégszereplőként, majd állandó szerepet kapott az 1987-88-ban futó Second Chance című szitkomban. 16 évesen már River Phoenex mellett játszott Az ifjú Don Juan című filmben. A világsikert azonban az 1994-ben bemutatott Jóbarátoknak köszönhette.

Matthew Perry

Fotó: Charley Gallay/Getty Images

Annak ellenére, hogy karrierje sosem tudott túlnyúlni a legendás sorozaton, a hat főszereplő közül vitathatatlanul az egyik legtehetségesebb és legkiemelkedőbb alakítást nyújtotta Chandlerként. Kiválóan időzítette a legjobb poénokat, ahogy azt is tudta, mikor, milyen hangsúllyal kell megnevettetni a közönséget karakterével, a neurotikus, kicsit félénk, önbizalomhiányos huszonévessel, amiben szinte minden korabeli valamennyire magára ismer. Tehetségét az is bizonyítja, hogy képes volt 10 évadon keresztül színvonalon felüli alakítást nyújtani, nevettetni úgy, hogy közben a nézőknek fel sem tűnt, hogy a való életében nagyon komoly alkohol- és drogfüggőségben szenvedett.

Matthew Perry gyógyszerfüggősége 1997-ben kezdődött: síbalesetet szenvedett és a kórházi kezelés során rászokott a Vicodinra. Ezt követően alkoholproblémái lettek, ami odáig fajult, hogy gyakran másnaposan forgatta a sorozatot. Három évvel később kórházba került, akkor hasnyálmirigy probléma miatt kellett megműteni, melyet az alkohol okozott. Saját elmondása szerint azt remélte, a hírnév és a sikerek megoldják az összes személyes gondját, szorongását, ami gyerekkorában alakultak ki.

J\u00f3bar\u00e1tok

Fotó:Gary Null/NBCU Photo Bank/NBCUniversal/Getty Images

Memoárjában kifejti, hogy a hírnevének első nyolc hónapját annyira élvezte, hogy azt hitte, minden problémája megszűnt, majd később eszmélt rá, hogy egy külső tényező sincs, ami betöltené az üres lyukakat. Az epizódok forgatása során a nézők visszajelzésének is függőjévé vált, ugyanis elmondása szerint kiborult minden egyes alkalommal, amikor nem azt a reakciót váltotta ki a közönségből egy-egy poénja, amit szeretett volna. Emiatt hatalmas nyomást érzett magán, ami mentálisan nagyon megviselte.

A Jóbarátok évadai során hatalmas segítséget jelentett öt színésztársa, akikkel a valóságban is élete végéig szoros barátságot ápolt, és akik folyamatosan támogatták és bíztatták Perryt. Memoárjában kifejti, a harmadik és a hatodik évad közötti időszakra nem is emlékezett. Egyszer Jennifer Aniston is szólt neki, hogy mindannyian érzik az alkoholszagot a színészen, ami felért egy gyomrossal számára.

2001-ben igyekezett józan maradni, ám a következő években többször is megjárt különböző rehabilitációs központokat és elvonókat is. 2012-ben 10 millió dolláros malibui házát rehabilitációs központtá alakította. Házát pár évvel később eladta, azonban továbbra is aktívan támogatta a függőségben szenvedőket. Könyvében összesítve leírja, hogy élete során összesen 7 millió dollárt költött arra, hogy próbált kijózanodni, 6 ezer anonim alkoholista gyűlésen vett részt és 30 éven keresztül heti két alkalommal vett részt terápiás ülésen.

(Források: The Guardian, Us)

A figyelmetekbe ajánljuk