marilyn monroe

60 éve hunyt el, mégis mindenhol őt látjuk – miért vagyunk megszállotjai Marilyn Monroe-nak?

Buta, szőke, félénk, szexszimbólum, labilis, tehetséges, naiv, tökéletes, de talán egy egész könyvet meg lehetne tölteni azokkal a jelzőkkel, amelyeket a hosszú évek során Marilyn Monroe-ra aggattak az emberek. Életében a világ egyik legnagyobb sztárja volt, halála után pedig igazi legendává vált. Olyannyira, hogy ha kiejtjük a szánkon „popkultúra” akarva akaratlanul is az ő arca ugrik be. Megmagyarázhatatlan hatását pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy a mai napig folyamatosan érkeznek róla az életrajzi dokumentumfilmek, játékfilmek, de más-más művészeti ágakban is felbukkant.


Misztérium.

Miközben együtt kellett élnie azzal, hogy pocakos üzletemberek ridegen irányították az életét, meglehetősen erősen próbált befolyással lenni saját karrierjére és imázsának marketingjére. Folytonos harcban állt a producereivel, határozottan visszautasított számára nem tetsző szerepeket, majd fel is függesztették, amit úgy torolt meg, hogy saját produkciós céget alapított, és egyre komolyabban vette a színészetet. Végül lehetőséget kapott minőségibb produkciókban is megmutatnia magát, de ez nem tartott sokáig.

A karrierjénél pedig csak a magánélete volt zűrösebb. A férfiak milliói rajongtak érte, de az a pár, akit kiválasztott maga mellé mégsem volt képes arra, hogy eléggé szeresse. Válások, erőszak, vetélés, JFK. Majd egy csúszós lejtő, ami szépen lassan magával rángatta lelki vívodásainak legmélyebb bugyraiba, míg végül képtelenné vált egyensúlyt tartani a csillogó sztárélet és az őt körülvevő démonok között.

Marilyn Monroe sosem hízott el, sosem bukott meg, sosem ment ki a divatból, sosem lett anyuka, és ami a legfontosabb: sosem öregedett meg. Marilyn örökre 36 éves marad.

commons.wikimedia.org

Összeesküvések.

A legendaképződéshez és az őt körülvevő lázas rajongáshoz párosul a tragédia, egy rejtélyes haláleset. Közel 60 évvel a halála után pedig a mítosz a valóság tetemes részét helyettesíti. Minél több év telik el, annál homályosabbak a történetek.

Szinte minden a halálával kapcsolatos összeesküvésben szerepel a John F. Kennedyvel való állítólagos viszonya, aminek az elnök családja nyilvánvalóan nem örült. Aztán később robbant a bomba, miszerint lefeküdt Robert Kennedyvel is. Sokak úgy vélik, Robert volt az, aki megölette őt, hogy eltussolja a viszonyukat, illetve azért, mert túl sokat tudott a kormány háttér dolgairól. De akad olyan összeesküvés is, amely szerint néhány CIA-ügynök ölte meg, csak azért, hogy árthassanak Kennedyéknek. Senki sem tudja biztosan, hogy mi történt Monroe-val, az viszont kétségtelen, hogy misztikumához ez is hozzájárul.

Andy Warhol egyik leghíresebb alkotásával a Marilyn Monroe-portréval

Getty Images

Nem számít, hogy mennyi mindent írtak már meg és dolgoztak fel róla, ő soha sem fog eltűnni. Minden új MM-projekt bombasiker legyen az egy könyv, film, tévéműsor, magazin, múzeumi kiállítás, weboldal vagy esetleg árverés.

Miért? Az emberek rajonganak a régi „nagyokért", akik olykor túlságosan fiatalon mentek el. Judy Garland, Clark Gable, Rita Hayworth, Rock Hudson, Katharine Hepburn csak pár név a legendás generációból, ám Monroe annyiban más, hogy neki sikerült átlépni a filmsztárság korlátait azzal, hogy beilleszkedett a társadalmi korszellembe.

Megbocsáthatóan gyönyörű.

A nők között sokszor kiélezettebb a versengés, mint a férfiaknál. Ezzel pedig nem azt állítom, hogy náluk nem létezik verseny vagy hasonlítgatás, mert természetesen igen, de teljesen másképp. A nők alaposan átmonitorozzák a másikat – mindezt egy fél perc alatt – utána pedig konzekvenciát vonnak. A megfigyelés pedig nem rosszindulatból történik. Lényeg a lényeg: nő a nőt jobban megnézi, mint akármilyen, jöttment Ryan Goslingot.

Természetesen sose esik jól, ha valaki jobban néz ki megítélésünk szerint, azonban akadnak olyan idolok, akiknek elnézzük. Marilyn Monroe pedig ilyen.

Nők milliói is lehengerlőnek és ellenállhatatlannak találják, mivel ő a szexualitás és a teljes ártatlanság tökéletes egyvelege. A többi szőke bombázóval ellentétben a nők képtelenek utálni Monroe-t. Bár sokan irigyelték, senki sem gyűlölte igazán.

Inspiráció.

Kilencéves korában árvaházba került, mert az édesanyja mentális problémákkal küzdött és kórházban kezelték. Az asszonyt annyira legyengítette a betegsége, hogy élete hátralévő részét valamilyen elmegyógyintézetben töltötte. Monroe pedig onnantól kezdve különböző nevelőszülőknél élt. Zűrös gyerekkorából úgy igyekezett menekülni, hogy 16 évesen férjhez ment, gyárakban dolgozott, majd a szerencsének köszönhetően egy fotós felkarolta, a többi pedig már történelem.

Az emberek imádják az ehhez hasonló sikersztorikat, Monroe történetét pedig sokan erőt adónak és inspirálónak vélik. Erre a szomszéd lány-effektusra pedig sokáig rá is játszottak a stúdiók, ezzel is szimpatikusabbá téve a fiatal színésznőt. Bejött.

Márka.

Marilyn-bögrék, Marilyn-poszterek, Marilyn-babák, Marilyn-naptárak, Marilyn-festmények, Marilyn-szobrok, Marilyn-dalok, Marilyn-könyvek, Marilyn-filmek.

A pénzéhes cégvezetők, – akiknek nem számít igazán Monroe, hiszen a nagyrészük már nem is ismerhette – hozzák meg azokat a döntéseket, hogy hová helyezik el a színésznő arcát, milyen mennyiségben és mennyiért. Így nem meglepő, hogy az arca gyakorlatilag úgy funkciónál, mint egy márkajelzés. Rengetegszer szembe jön velünk, ami megteremtette a bombabiztos kulturális és társadalmi pozícióját. És talán még az is tudja, hogy ki az a Marilyn Monroe, aki nem ismeri a régi Hollywoodot és egyetlenegy filmjét sem látta.

Szomorú, de a lelke nem pihenhet, hiszen ha egyszer amerikai ikonnak titulálták, akkor kutyakötelessége ezt „végig vinni", ameddig csak emlékeznek rá.

A figyelmetekbe ajánljuk