A matematikus, aki 14-szer nyert a lottón

A matematikus, aki 14-szer nyert a lottón

Az 1960-as években Stefan Mandel román-ausztrál matematikus és csapata lottózott, majd nyert. Újra és újra és újra és újra.


A bravúrt természetesen nem a szerencsés számsorral sikerült elérni. Mandel megalkotott egy rendszert, amelyet először egy romániai lottónyereményhez használt, a pénzzel pedig megvesztegette a hivatalnokokat, hogy Nyugatra, majd Ausztráliába utazzon – írja az IFLScience.

Ez is érdekelhet: A történelem 10 legnagyobb lottónyereménye

A lottó megnyerésének lehetősége elég kicsi.

Az embernek statisztikailag nagyobb esélye van arra, hogy megegye egy cápa, belecsapjon a villám, vagy olimpiai aranyérmet nyerjen, mint hogy akár egyetlen alkalommal is elvigyen egy lottófőnyereményt.

Az EuroMillions jackpot megnyerésének esélye egy szelvénnyel 1:139 838 160-hoz. Tegyük fel, hogy úgy döntünk, megduplázzuk az esélyeinket egy másik szelvény megvásárlásával, akkor is csak 2:139 838 160-hoz.

Mandel, aki saját bevallása szerint „hétvégi matematikus, nem túl tanult könyvelő”, rájött, hogy a lottót kijátszani akkor lehetséges, hogy ha a főnyeremény háromszor akkorára duzzadt, mint amekkora a potenciális nyerő számsorok száma. Ha tehát egy lottósorsoláson hat darab, 1 és 40 közti számot kell választani, akkor 3 838 380 lehetséges kombináció van.

Miután talált egy olyan sorsolást, amely megfelelt a feltételeknek, Mandel megkörnyékezett egy csoport „befektetőt”, akik mind kisebb összeggel járultak hozzá a művelethez. Ezután viszont ki kellett találnia, hogy miképp lehet megvásárolni minden lehetséges kombinációt. Tekintettel arra, hogy több millió különböző kombinációt adhattak meg, ehhez algoritmusokat kellett létrehoznia a szelvények generálásához, majd kinyomtatásához – amit akkoriban néhány lottótársaság engedélyezett. A későbbiekben pedig különféle lottózókba vitte őket, hogy hitelesítsék őket.

Miután valamelyik számsor eltalálta a főnyereményt, a pénz felosztásra került Mandel és a „befektetők” között.

Mandel eredetileg kénytelen volt kézzel kitölteni minden egyes szelvényt, amely nagyban megnövelte a hibázás esélyét. Az első, Romániában nyert összeg ráadásul igen hamar összezsugorodott – mire barátai megkapták megbeszélt részüket, körülbelül 4000 dollárnyi pénzt tudott megtartani későbbre. Ez az arány a későbbiekben sem lett sokkal nagyobb – egy 1987-es, 1,3 millió dolláros nyereményből például az adózás és a „befektetők” kifizetése után mindössze 97 000 dollár maradt az eredeti összegből. Miután letelepedett Ausztráliában, némileg tudta finomhangolni módszerét.

Olvasd el ezt is! Miért vásárolnak az emberek lottószelvényeket?

Az 1980-as évek során számos főnyereményt vitt el, és több milliónyi dollárt gyűjtött össze egyéb nyeremények formájában, mielőtt a hatóságok felfigyeltek tevékenységükre.

Napjainkban sokkal szigorúbb korlátozások érvényesek a lottózásra, így ezt reprodukálni lehetetlen. Mandel is felhagyott a lottózással, és egy Ausztráliához közeli trópusi szigetre, Vanuatura költözött.

A figyelmetekbe ajánljuk