egy nő a tengerparton fekszik paplannal és párnákkal
Fotó: Shutterstock

Minden idők 8 legszebb romantikus regénye nyári álmodozóknak

Bár nem a nyár az egyetlen időszak, amikor szeretünk elmerülni a szerelmes történetekben, de az biztos, hogy a hőmérséklet emelkedését gyakran összekapcsoljuk a fellobbanó szenvedéllyel, a virágok közötti romantikával, az idegen partokra meneküléssel, és a gondtalan együttlétek ígéretével.


Vajon van különbség a romantikus regény és a szerelmes történet között? Talán a romantikus regényekben az elbeszélés központi eleme maga a párkapcsolat, míg a szerelmes történetekben a romantika másodlagos a fő cselekményhez képest. Egy romantikus regényben általában boldogan élnek, míg meg nem halnak, egy szerelmes történetben viszont nem mindig mennek ilyen simán a dolgok. Na de félre a műfaji meghatározásokkal, jöjjenek a mi kedvenc nyári romantikus történeteink, klasszikustól a kortársig, nehezebb olvasmánytól a könnyedig!

Ez is érdekelhet: Ezt a 6 könyvet olvasd el, ha szereted Jane Austen stílusát

​1. Gabriel García Márquez − Szerelem a kolera idején (1985)

Mint sok fiatal szerelem, Florentino Ariza és Fermina Daza titkos románca is szívfájdalomra van ítélve. Fermina később férjhez megy és megöregszik Dr. Juvenal Urbino orvos mellett, aki a kolera felszámolásáért küzd. Amikor a férje meghal, Florentino − aki végig táplálta érzéseit a nő iránt, annak ellenére, hogy számos romantikus viszonyban volt része − részt vesz a temetésen, készen arra, hogy kapjon egy második esélyt első szerelmével. Márquez szülei inspirálták a szerelmi történetet, az író így nyilatkozott róla:

Ez a könyv lehetett volna sokkal hosszabb is, de muszáj volt irányítanom. Annyi mondanivaló van két egymást szerető ember életéről. Végtelen.

​1. Murakami Haruki − Norvég erdő (1987)

Ez nem egy könnyed coming-of-age történet. A regényben − amelynek címe egy Beatles-dalból származik − Toru Watanabe visszaemlékezik a hatvanas évek Tokiójában töltött diákéveire, melyet a szerelem, a vágyakozás és a veszteségek határoztak meg. A polgári zavargások és diáktüntetések korszakában a két, egymástól merőben különböző nővel való kapcsolatának rendezésére tett kísérletei megrendítőek. A könyv eltér Murakami megszokott stílusától, erről így nyilatkozott a szerző:

Be kellett bizonyítanom, hogy tudok realista könyvet is írni.

Ha tovább olvasnál: 8 fontos könyv, ami megváltoztatta a világ menetét

​2. Nicholas Sparks − Szerelmünk lapjai (1996)

Nyugodtan mondhatjuk, hogy Nicholas Sparks belépője az irodalmi világba zseniális volt. Az idős Noah Calhoun felolvas egy történetet a demenciában szenvedő Allie-nek. Hamarosan kiderül, hogy a mese, amit elmesél, a saját szerelmi történetük − a férj szelíd, de mégis nyers kísérlete arra, hogy újra felelevenítse felesége emlékét több évtizedes románcukról. Noah és Allie szerelmi történetét a szerző akkori feleségének nagyszülei ihlették.

​3. Diana Gabaldon − Az idegen (1991)

Ez az időutazós romantikus regény a 90-es évek eleje óta rabul ejti az olvasókat. Claire 1946-ból a 18. századi Skóciába kerül, ahol találkozik Jamie-vel, a jakobiták támogatójával, akit az angol kormány köröz. A kettejük között kibontakozó szerelem végül évszázadokon átível, és egy többkötetes sorozatot indított el − ami azért is hihetetlen, mivel Gabaldon csupán ujjgyakorlatnak szánta a regényt.

​4. Jane Austen − Büszkeség és balítélet (1813)

Jane Austentől nem idegen egy nagyszerű szerelmi történetek írása. A Büszkeség és balítélet − amelyben egy, a klasszikus ellenségekből szerelmesekké váló történetet követhetünk − évszázadokkal azután is népszerű maradt, hogy először megjelent. Austen egyébként nem tüntette fel a nevét a regényein; a Büszkeség és balítélet címlapján egyszerűen az állt, hogy „az Értelem és érzelem szerzője" írta.

​5. Charlotte Brontë − Jane Eyre (1847)

Jane Eyre útja az Edward Rochesterrel való románcig hosszú és viharos. Jane zaklatott, olykor tragikus életet él − de nem hajlandó elszakadni az elveitől, és ez lehetővé teszi számára, hogy végül megtalálja a régóta vágyott szerelmet. A regény több részét Brontë saját élete ihlette: a főszereplőhöz hasonlóan ő is kegyetlen iskolába járt egykor, és nevelőnőként dolgozott; valamint meglátogatott egyszer egy birtokot, ahol egy „őrült nő" rejtőzött.

​6. David Nicholls – Egy nap (2009)

Július 15-e, azaz Szent Swithin napja az angol néphit szerint meghatározza a következő időszak időjárását. Emellett vitathatatlanul a nyár szívének mondható. Ezen a napon tölti Emma és Dexter először együtt az éjszakát 1988-ban, az egyetem elvégzése után. Ezután két évtizeden keresztül minden évben ugyanazon a napon láthatjuk őket, miközben barátokból szerelmesekké válnak. Az író pillanatfelvételeket gyűjt változó életükről, miközben olyan végkifejlet felé sodródunk, mely nem hagy szemet szárazon.

7. Colleen McCullough − Tövismadarak (1977)

A főszereplő Meggie Cleary és egy idősebb pap tiltott románcáról szóló történet több mint egy évig vezette a The New York Times bestsellerlistáját. A regény lején Meggie még csak egy négyéves gyermek, aki a zord ausztrál hátországban él. Ahogy telnek az évtizedek, a csalás és a halál továbbra is kísérti a Cleary családot; családi titkok bomlanak ki, próbára téve a szerelmet és a hűséget. A regény elsöprő sikert aratott, mind az olvasók, mind a kritikusok körében.

​8. Emily Henry − Strandkönyv (2020)

Lehet-e egy könyvet pimaszabbul marketingelni a tengerparti olvasmányok piacán, mint hogy a Strandkönyv címet adják neki? Szerencsére Henry kellő tudatossággal játszik bele ebbe a két nagyon különböző szerző − a reménytelenül romantikus January és a komoly irodalmi regényíró Gus − történetébe. Mindketten írói blokkokkal küzdenek, nyaralásuk során találkoznak, és úgy döntenek, hogy műfajt cserélnek, hogy kiderüljön, ki tud kiadói szerződést szerezni azzal, hogy valami gyökeresen mást csinál, mint eddig. Természetesen közben megtörténik minden, aminek meg kell történnie.


A figyelmetekbe ajánljuk