Vilmos, Katalin és György 2013-ban.

Elröppent 10 év! 5 popkultúrális szenzáció 2013-ból, amit biztosan nem fogunk elfelejteni!

Bármennyire is bizarr belegondolni, kereken 10 év telt el 2013 óta. Azok, akik abban az évben voltak gimnazisták, ma már felnőtt, dolgozó emberek, sőt akik '13-ban születtek már az általános iskola harmadik-negyedik osztályát tapossák. Ennek apropóján az alábbi cikkben 5 olyan 2013-as popkultúrális szenzációt sorolunk fel, amit biztosan nem fogunk elfelejteni!


Elterjedt a „szelfi” szó

Scotty Turner/Unsplash

A 2013-as év szava az Oxford Dictionary szerint a szelfi lett, ez pedig azoknak, akik abban az időben már gyakorló médiafogyasztók voltak, egyáltalán nem meglepő.

Az akkorra már elterjedt közösségi média-platformok hirtelen tele lettek a néha egész jó, de általában borzasztó minőségű önarcképekkel, és szinte mindenki csillapíthatatlan vágyat érzett arra, hogy a mostani készülékekhez képest mindenképp kőkorszakinak számító okostelefonjával lőjjön magáról egy fotót.

Megjelent a Get Lucky című dal

A legtöbb dal vagy album kapcsán sokszor még 10 évvel később is nehéz megállapítani, hogy az adott „mű” vajon bekerül-e az „Örök klasszikusok klubjába”. A Daft Punk 2013-asRandom Access Memories című lemeze és annak vezető dala, a Get Lucky esetében azonban nincs szükség túl sok tanakodásra, a válasz egy egyértelmű igen!

A legtöbben jól emlékezhetünk arra, hogy túlzás nélkül a csapból is ez a dal folyt, és teljesen mindegy volt, hova „menekült” az ember egyszerűen nem tudott elbújni a robot duó, Pharell Williams és Nile Rodgers remekműve elől.

A Daft Punk nemcsak a közönség, hanem a kollégák szívét is elnyerte, ugyanis mind a dal, mind az album óriási szakmai elismeréseket söpört be, például a 2014-es Grammy-n összesen 5 díjat vittek haza.

Ez is érdekelhet: 5 film, amiről szinte el sem hisszük, hogy idén 10 évesek lesznek

Az a bizonyos Harlem Shake…

Amennyiben 40-50 év múlva az akkori tinédzserek megkérdezik majd tőlünk, hogy miért is volt jó ez a trend, elképzelhető, hogy néhányan csupán hebegni-habogni fogunk.

A Harlem Shake először csupán egy internetes mém volt, amelyet egy 2013 februárjában megjelent videó indított el. A felvétel egy csoport embert mutatott be, akik a Baauer néven ismert amerikai dj Harlem Shake című dalára táncoltak.

A felvétel vírusszerűen terjedt el, és pár héttel később több tízezer ilyen videó lepte el az internetet.

Na de mit is jelent az, hogy swag?

Raoul Droog/Unsplash

A szelfi mellett a 2013-as év egy további nagy hatású kifejezéssel gazdagította a szótárunkat. Ez nem volt más, mint a „swag”, ami lényegében az olyan nagyon magabiztos embereket jellemzi, akik már-már arrogánsak is.

Ez a szó ugyan már a 2012-es évben is masszívan élt a köztudatban – jó példa erre, hogy Justin Bieber Boyfriend című slágerében is elhangzott –, azonban a swag a yolo-val (you only live once) kombinálva a ’13-as évben volt a csúcson.

Megszületett Vilmos és Katalin első gyermeke, György herceg!

Oli Scarff/Getty Images

Ebben az esztendőben vitathatatlanul György herceg érkezése volt a legnagyobb hír a brit királyi családdal kapcsolatban. Valószínűleg soha nem volt akkora felhajtás egyetlen gyermek születése kapcsán sem, mint a trónörökös esetében, ugyanis újságírók százai lepték el a londoni Mary's kórház környékét, hogy véletlenül se maradjanak le a nagy eseményről.

Katalin hercegné végül 2013. július 22-én hozta világra a kis Györgyöt, akinek a születését nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem az egész világon kitörő örömmel fogadták.

A téma olyannyira felkapott lett, hogy egyes kutatások szerint a trónörökös születésének napjaiban a globális hírfogyasztás 5%-a Györgyre és a királyi családra koncentrálódott.

Forrás: Mccrindle

A figyelmetekbe ajánljuk