Ezért ne akadályozd meg a kutyád szimatolását a séták során

Ezért ne akadályozd meg a kutyád szimatolását a séták során

A kutyák számára a szimatolás rendkívül fontos, hiszen így tudnak információkat szerezni a környezetükről, ezért nem érdemes ebben megakadályoznunk őket.


Egy kutya jólétéhez elengedhetetlen, hogy a séták során hagyjuk, hogy szaglásszanak. A szaglás a kulcsa annak, hogy megértsék, mik történnek körülöttük – akár új emberrel, akár új kutyákkal találkoznak.

Ha ebben megakadályozzuk őket az a mentális stimulációt is korlátozza, amit a séták során gyűjthetnek be. A szimatolás emellett csökkenti a szorongást, különösen a városi környezetben vagy szorongó kutyák esetében.

Ez is érdekelhet! Jobb kerülni: 9 gyümölcs, amivel megmérgezhetjük a kutyánkat

Habár a kutyáknak jobb az éjszakai látásuk és mozgásérzékenységük, a binokuláris látásuk gyengébb, mint az embereknek, hiszen kevesebb színt látnak. Ezért nem jó, ha a kutyák kizárólag a látásukra hagyatkozzanak a navigációban, ahogyan a legtöbb ember teszi.

Továbbá az embernek nagyjából 6 millió szaglóreceptora van, addig a kutyáknak akár 300 millió. Az agyuknak az a része, amely a szagok elemzésére szolgál, 40-szer nagyobb, mint az emberé. Nem csoda, hogy a kutyák minden adandó alkalommal ki akarják használni ezt a szuperképességet.

Ha növelni szeretnénk kedvencünk sétájának minőségét, hagyjuk őket a külvilág illataiban sütkérezni. Azoknak a kutyáknak, amelyek nem futkározhatnak szabadon nagy, nyílt tereken, rendszeres kinti sétákra van szükségük a mozgás és a mentális stimuláció érdekében.

A figyelmetekbe ajánljuk