középkori kard

Illusztráció.

Közel 1000 éves kardot találtak Finnországban

2023 augusztusában egy finn földtulajdonos valami egészen furcsa dologra lett figyelmes miközben egy középkori kőtemplom közelében dolgozott: már éppen lefektette volna azt a csövet, amivel éppen munkálkodott, amikor egy földkupacban észrevett egy vastárgyat. Közelebbről megvizsgálva a tárgy egy kardnak tűnt, amit jelentett a Turkui Egyetem és a Turkui Múzeumközpont régészeinek.


A kutatók szerint a fegyver 1050 és 1150 között, a keresztes hadjáratok idején készülhetett.

Finnországban a kereszténység elterjedése a svédeknek köszönhető, akik a keresztes hadjáratokra jellemző eszközökkel próbálták megtéríteni az embereket.

k\u00f6z\u00e9pkori kard

Illusztráció.

Shutterstock

A kard – ami a Heritage Daily cikkében tekinthető meg – hajlított pengével, rúdszerű, egyenes markolattal rendelkezik. Mellette volt még egy háromoldalú ovális páncél is, a hüvely egy része, valamint további pengedarabok, vastárgyak és emberi maradványok.

A legjelentősebb darab egy bőröv harminc négyzet alakú, rozettás mintázatú bronz díszítéssel. Ezt egy csattal, több vég- és állatfejes övdísszel, szíjválasztókkal és a bőr még megmaradt részeivel együtt találták meg.

A kutatók széles körű vizsgálata megerősítette, hogy a templom könyékén egy temető található, amelyhez akár több száz sír is tartozhat.

Az egyetem munkatársai szerint a leletek kutatási szempontból nagyon jelentősek. Sajtóközleményükben kifejtették, hogy

a korszakból kevés hamvasztásos nyughely ismert. A szűkebb régióban, a Salon és az Uskelanjoki folyók völgyén ez az első, a vaskor végére datálható temető. A régészek úgy vélik, az is figyelemre méltó, hogy az elhunytakat keresztény szokások szerint temették el.

A figyelmetekbe ajánljuk