könyvesbolt
Shutterstock

Az infláció miatt lassan luxuscikk lehet a könyvekből

Ahogy a legtöbb termék, úgy a papír ára is dinamikusan drágult az utóbbi időben, amit megszenved a hazai nyomdaipar, ezért a könyvkiadóknak is muszáj emelni a könyvek árán. A szakma szerint a könyv lehet a „legmegfizethetőbb luxuscikk” karácsonyra. Szerencsére volt pár könyv, ami húzta a könyvkereskedést.

Nő a papír ára

A magyar nyomdaipar és a könyvkiadók is sok megpróbáltatáson vannak túl az idén, de a legjobban talán a papír árának az elszállása és a vásárlóerő jelentős gyengülése sújtotta őket.

A nyomdák egyenesen ott tartanak, hogy azt kérik, ne írjunk árat a könyvekre, mert lehet, hogy a nyomtatás pillanatában már drágább lesz az alapanyag, mint amikor elvállalták a munkát. (…) Van olyan papírfajta, amelyiknek duplájára nőtt az ára az elmúlt hónapokban. A kemény táblás könyvekhez szükséges úgynevezett fekete lemez pedig szinte csak aranyárban kapható

mondtaGál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke a VG-nek, amit a Haszon szemlézett.

A Magyarországon kiadott könyvek eladásai tavaly kifejezetten jól alakultak. Legfőképp azok a nagyobb kiadók jártak jól, amelyek a bejáratott webshopjukkal át tudták vészelni a járvány alatti időszakot is. A kisebb szereplők – köztük számos családi mikrovállalkozás – viszont állami segítségre szorulhatnak manapság. A legnagyobb bajban a szak- és rétegkönyveket kiadók lehetnek – akik a könyvtermés nagyjából 40 százalékát adják.

A szektor idei sikere leginkább a karácsonyi eladásoktól függ. Gál Katalin elmondása szerint az ünnepekkor a könyv lesz a legmegfizethetőbb luxuscikk.

Ezek voltak a húzókönyvek a tavalyi piacon

A Líra csoportnál tavaly a magyar szerzők könyvei voltak a legkeresettebbek, köztük is kiemelkedő volt Dragomán György Főzőskönyve.

A szépirodalom területén Vámos Miklós és Bereményi Géza alkotásai voltak a legnépszerűbbek.

A gyerekeknek szóló kiadványok között a Nyúl Péter-könyvek és a Bori-sorozatok érték el a legnagyobb sikert.

Más kiadók könyvei közül Orvos-Tóth Noémitől az Örökölt sors, Bödőcs Tibortól a Mulat a manézs és Matthew McConaughey életrajza volt népszerű.

Kiemelkedett még Krausz Gábor szakácskönyve, vagy a Halott Pénz nevű együttest bemutató Na még mit nem? könyve, valamint Kati Marton Merkel-életrajza is.

A Librinél az első helyezett a Líra listáján is feltűnik: Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors kötete, de nagyot futott Edith Eva EgertőlA döntés, illetve Almási KittKi vagy te? kötete – de Kepes András A boldog hülye és az okos depressziós írása is kiemelkedett.

Szépirodalmi témában tavaly a legkeresettebb művek voltak Náray Tamástól a Volt egyszer egy varrodám, a korábbi felsorolásban is említett Bödőcs Tibor: Mulat a manézs, illetve Delia Owenstől: Ahol a folyami rákok énekelnek.

De Presser Gábor önéletrajzi kötetének második része is a toplistákon volt, ahogy Dezső András oknyomozó kötete, a Fedősztori is.

A figyelmetekbe ajánljuk