Egy fesztivál, ahol Bach a legnagyobb sztár – érkezik a Boronclassic

Egy fesztivál, ahol Bach a legnagyobb sztár – érkezik a Boronclassic

A Boronclassic Komolyzenei Fesztivál egy egyedülálló nemzetközi klasszikus zenei rendezvénysorozat, ahol neves magyar és nemzetközi előadók lépnek fel a Széchenyi-Bebesi kastélyban, ezzel is népszerűsítve a több száz éves művészetet a fiatalok körében.



​​A komoly zene menő, a komoly zenét népszerűsíteni kell, a komoly zene megérinti a lelket

Habár manapság egyre kevesebb gyermek játszik hangszeren, az iskolákban pedig jóval kevesebb időt fordítanak a művészetekre, a zene bizonyítottan pozitív hatással van az elmére. A különféle elektronikus fesztiválokon túl pedig miért ne lehetne egy olyan „bulit" szervezni, ahol Bach a legnagyobb sztár?

Dr. Farkas Gábor, Liszt-díjas zongoraművész, aki a fesztivál művészeti vezetője, valamint Dr. Bebesi Erika, a Boronka Futura elnöke álmodtak egy nagyot: így született meg a Boronclassic.

Óriási szerencse ért minket, hogy a Veszprém Balaton Európa Kulturális Fővárosa projekt segíteni tudott, hogy az első fesztiválunkat meg tudjuk rendezni és el tudjunk indulni. Hatalmas segítség számunkra, hiszen szeretnénk majd a fesztivált minden évben megrendezni

– mondta Bebesi, aki szerint rendkívül fontos, hogy ne csak a fővárosban, hanem vidéken is létrejöjjenek ehhez hasonló kulturális rendezvények, valamint, hogy a régióban meghonosítsák a komoly zenei fesztivált.

A szeptemberi háromnapos esemény nagyszabású nyitókoncertjét a Calypso Quartet és Farkas Gábor adja.

De kisgyermekes családokat is szívesen várnak, hiszen délelőttönként egy különleges zeneovi várja a kisebbeket, ahol a picik különféle hangszereket próbálhatnak ki és ismerhetnek meg. A második nap Farkas Gábor szólóestjét tekinthetjük meg, az utolsó napot pedig egy virtuóz darabokat megszólaltató nagyszabású gála zárja le.

A koncertezés mellett nekem mindig is nagyon fontos volt, hogy a fiatalok zenei edukációja jelen legyen az életemben. Tudom jól, hogy fiatalként mennyire nehéz elindulni, és talán épp ezért lehetne az a fesztivál mottója, hogy fókuszban a fiatalok. Szeretnénk olyan már komoly nemzetközi sikerekkel rendelkező fiatal művészeknek segíteni, akik megérdemlik, hogy Magyarországon egy ilyen nemes környezetben mutassuk be őket

– kezdte Farkas Gábor, majd hozzátette:

Szeretném, ha a fiatalok tudnák, hogy milyen testközelből megélni egy komoly zenei koncertet, hiszen az is lehet óriási hatással, nem csak egy egy popzenei buli. A klasszikus zene hiába magas művészet, ezeket a lépéseket meg kell tennünk. Megérdemli, hogy jelen legyen a világban, Kodály országában pedig kötelességünk is.

Dr. Farkas Gábor, Liszt-díjas zongoraművész.

A fesztiválon egyébként olyan tehetséges művészek lépnek fel, mint Medgyesi Zsolt, Özkan Berkay, vagy éppenséggel Hiroko Katoh operaénekes.

A szervezők pedig remélik, hogy a zene univerzális nyelvével sikerül egy felejthetetlen élményt szerezniük a vendégeknek. Hiszen ahogy a világhírű író, Victor Hugo is mondta:

„A zene kifejezi mindazt, ami szavakkal elmondhatatlan, mégsem maradhat kimondatlanul."

Nagyon örülök, hogy olyan klasszikus zenei programok is megvalósulnak, amelyek nem akarnak mindenáron valami roppant nagy újítást létrehozni, összekeverni a szezont a fazonnal, hanem egyszerűen odatenni az asztalra, kínálni valami olyan művészetet, ami már több évszázada bemutatja, hogy igenis van létjogosultsága

– nyilatkozta Vikman Pál a WEB2023 EKF komolyzenéért felelős projektmenedzsere.

A rendezvény pedig az adventi időszakban is visszatér, hiszen decemberben a karácsonyi készülődés hangjai töltik majd meg a kastély tereit, ahol Csajkovszkij Diótörőjét nézhetik meg a látogatók

– emlékeztet minket Bebesi Erika.

Az előadásba, a játékba maguk a gyerekek is bekapcsolódhatnak, együtt táncolhatnak a szereplőkkel, vagy oldhatnak meg feladatokat. Esténként pedig az Erkel Ferenc Kamarazenekar és meghívott hangszeres szólisták nyitókoncertje mellett a Szilumona Quartett barokk fúvóskoncertje, szóló zongorakoncertek és karácsonyi kórusművek is felcsendülnek.

A részletesebb programajánlót IDE kattintva tekintheted meg!

A figyelmetekbe ajánljuk