BORONCLASSIC ADVENT – karácsonyi mese a kastélyban
Egy fesztivál, ahol Bach a legnagyobb sztár – érkezik a Boronclassic
Egy fesztivál, ahol Bach a legnagyobb sztár – érkezik a Boronclassic

BORONCLASSIC ADVENT – karácsonyi mese a kastélyban

2023. december 15-17. között a boronkai Széchenyi-Bebesi kastély ad otthont ismét a BORONCLASSIC FESZTIVÁLNAK. A BORONCLASSIC ADVENT a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretein belül és támogatásával valósul meg.



A nagysikerű háromnapos szeptemberi BORONCLASSIC KOMOLYZENEI FESZTIVÁLT követően ismét felcsendülnek a dallamok a boronkai kastélyban. A hiánypótló rendezvény révén nemcsak Marcali-Boronka, de a régió komolyzene iránt érdeklődő közönségét is sikerült a szervezőknek megszólítanunk. Az őszi koncertsorozatra a közönség a vármegyéből és környező településekről érkezett, de sokan Budapestről és külföldről is útnak indultak, hogy részei legyenek a csodának. Adventkor a kastély parkja és zeneterme karácsonyi mesevilággá alakul.

Dr. Bebesi Erika szervező, házigazda nagy gonddal válogatta össze a BORONCLASSIC ADVENT műsorát, amely korokon ível át és szinte minden hangszercsoportot bemutat.

A december 15-ei nyitóesten a fesztivál visszatérő előadója, Medgyesi Zsolt zongoraművész ad koncertet Schuman és Chopin műveiből, amelyet a DONATONI WIND QUINTET fúvósötös különleges előadása követ.

A fesztivál második napján a Marcali városi zeneiskola növendékeinek rendhagyó matinékoncertje kiemelt fontossággal bír. Külön öröm a szervezők számára, hogy a visszajelzések alapján több kisgyermek a fesztiválon szerzett zenei élmények hatására kezdett zenét tanulni. A matinékoncertet gyermekeknek szóló karácsonyi zenés foglalkozás követi. A délutáni és esti koncerteken a barokk zene kerül a középpontba az ENSEMBLE FONTE PIRENE együttes tolmácsolásában. Csembalón, viola da gambán, barokk hegedűn és furulyán csendülnek fel a legkiválóbb barokk zeneszerzők művei.

A fesztivál zárónapja – december 17-e – a Diótörő jegyében telik. Délelőtt a Diótörő gyermekszemmel című zenés, audiovizuális programon a legkisebbek megtekinthetik a Magyar Állami Operaház, Solymosi Tamás balettigazgató által kifejezetten a Boronclassic Fesztiválra koreografált műsorát, majd karácsonyi díszeket készíthetnek és mézeskalácsot díszíthetnek.

Vasárnap délután a VIOLONCELLO című műsor során egy rendkívül tehetséges csellóművész előadását hallhatja a nagyérdemű, amelynek során a legszebb csellóra írt darabok mellett fúziós medley-átiratok is elhangzanak majd.

A fesztivál méltó záróakkordja a világhírű veszprémi MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR nagyszabású Adventi Hangversenye Kováts Péter hegedűművész vezetésével. A hangversenyen Jenkins, Holst, Mendelssohn művei mellett olyan karácsonyi klasszikusok is elhangzanak, mint Csajkovszkij Diótörő szvitje és Rimszkij-Korszakov: Karácsony éjjel c. műve.

Az érdeklődők a részletes programot az alábbi linkre kattintva ismerhetik meg.

A figyelmetekbe ajánljuk