erzsébet királynő

A királynő közbenjárásával tudták csak megváltoztatni Lajos herceg nevét

Mire jó egy dédnagymama!


2018 áprilisában született Katalin és Vilmos legkisebb fia, aki a Lajos Artúr Károly nevet kapta. A Lajos (Louis) meglehetősen népszerű név a családban, Vilmos herceg és György herceg is ezt kapta középső névként az 1979-ben egy IRA-bombatámadásban elhunyt Lord Louis Mountbatten tiszteletére. A kisgyermek hivatalos neve természetesen Ő királyi fensége, Lajos cambridge-i herceg. De ha nem lenne a dédmamája, a neve sokkal kevésbé hangzana előkelően. Ugyanis a királynőnek kellett közbelépnie, hogy megváltoztassa Lajos herceg hivatalos nevét .

Hiszen a V. György király által bevezetett szabálynak köszönhetően a kis Lajos herceg majdnem nem kapta meg a hercegi címet. 1917-ben V. György király úgy rendelkezett, hogy csak a trónutódlási sor elején álló királyi családtagok kaphatnak automatikusan címeket. Ez azt jelentette, hogy csak az uralkodó gyermekei válnak automatikusan herceggé vagy hercegnővé, valamint a férfiágon született unokák. De a dédunokák – mint György, Sarolta és Lajos – nem szerepeltek az előírásban. Azonban a királynő Lajos herceg esetében is felborította ezt a szabályt, ahogyan előtte György és Sarolta esetében is.

Az egyesek által ellentmondásosnak tartott lépéssel a királynő természetesen nem tette ugyanezt Harry herceg és Meghan Markle gyermekei esetében.

(Marie Claire)

A figyelmetekbe ajánljuk