II. Erzsébet királynő és András herceg.

András herceg és Virginia Giuffre pénzügyi megállapodásra jutott a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádakkal kapcsolatban, egyes hírek szerint az összeg eléri a 12 millió fontot (5,1 milliárd forint).


A Buckingham-palota nyomás alatt áll, mivel kénytelenek lesznek felfedni, hogy miből engedheti meg magának York hercege a kifizetést, mivel a nyilvánosság tagjai biztosítékot várnak arra vonatkozóan, hogy nem az adófizetők állják majd a számlát.

A történet onnan indult, hogy Virginia Giuffre azzal vádolta meg András herceget, hogy évekkel ezelőtt a férfi többször is szexuálisan zaklatta az akkor 17 éves lányt.

Úgy tudni, hogy András megpróbál továbbadni a svájci Verbierben sífaházán, de állítólag az erősen jelzáloggal terhelt ingatlan eladása nem fedezné az ügylet költségeit.

A Királyi Haditengerészetből való kilépése óta András fő jövedelme a királynőtől kapott évi 249 000 fontos (106 millió forint) juttatás, amely a királyi kötelezettségeiért jár. Emellett nyugdíjat is kap, a hírek szerint évi 20 000 fontot (8,5 millió forint) a haditengerészettől.

Ezek alapján nem meglepő, hogy András talán az anyjától kért segítséget.

A Daily Mirror azt állítja, hogy a Virginiával kötött egyezséget úgy alakították ki, hogy a királynő hozzájárulása – amely állítólag összesen 2 millió fontot (854,5 millió forint) tesz ki – egy jótékonysági szervezethez kerüljön.

Nem tűnhet úgy, mintha a királynő kifizetést teljesítene egy szexuális bántalmazás áldozatának, aki azzal vádolta meg a fiát, hogy bántalmazó volt. De az üzletet úgy alakították ki, hogy helyette egy jótékonysági adomány formájában rendezzék a dolgot

– mondta a lapnak egy bennfentes forrás.

Andrew már több királyi kiváltságát is elvesztette. Megfosztották katonai és főhercegi címétől, és fennáll a veszélye, hogy elveszíti a rendőri védelmét. Megtartja azonban a szolgálati rangját, az admirális-helyettesi rangot.

Emellett továbbra is ő marad York hercege, amely okán Rachael Maskell munkáspárti képviselő, aki a York Central körzetet képviseli, kijelentette, hogy az eset „kínos" a lakosok számára. Ezen túlmenően András jelenleg államtanácsosként jogosult helyettesíteni a királynőt, ha II. Erzsébet megbetegszik.

A nyomás Őfelségén, hogy távolítsa el fiát királyi szerepköréből, valószínűleg folytatódni fog, különösen, ha Virginia Giuffre a platina jubileumi ünnepségek után még inkább megnyílik a történettel kapcsolatban.

Forrás: Marie Claire UK

A figyelmetekbe ajánljuk