Károly király.
Getty Images

Egy sok vitát kavaró kiváltságtól fosztanák meg a királyi családot

Nem várt problémával nézhet szembe a királyi család, ugyanis egy régóta fennálló mentességtől fosztanák meg őket.


A Mirror nevű brit lap szerint a Munkáspárt aktivistái felszólították a párt vezetőjét, Keir Starmert, hogy kezdeményezze azon kiskapu megszüntetését, amely lehetővé teszi, hogy az uralkodóra ne vonatkozzanak azok az munkaadói egyenlőségi törvények, amelyeket másoknak be kell tartaniuk.

A Munkáspárt egyes tagjai szerint „semmi sem indokolja", hogy a monarchia mentesüljön az egyenlőségi törvény alól.

A párt vezetőihez benyújtott indítvány azt követeli, hogy a megkülönböztetés elleni jogi védelmet kapjanak azok, akik a királyi családnak dolgoznak.

Ez is érdekelhet: Kész dráma a brit királyi családnál dolgozni – állítja az egykori komornyik

Jelenleg ugyanis az a furcsa helyzet áll fenn, hogy ezek a munkavállalók nem tudnak bírósághoz fordulni, ha úgy gondolják, hogy származásuk, nemük, szexualitásuk vagy fogyatékosságuk miatt hátrányos megkülönböztetés érte őket.

Ben Clinton, a Labour for a Republic nevű szélsőséges csoport koordinátora a Mirrornak ezt nyilatkozta:

Az a koncepció, hogy a királyi család kivonja magát az egyenlőségi törvény alól, ellentmond annak, amit a Munkáspárt képvisel. Úgy gondoljuk, hogy ez erkölcsileg helytelen.

A csoport indítványa, amelyet a párt Nemzeti Politikai Fóruma (NPF) elé terjesztettek, kimondja:

Egyetlen munkáltató sem diszkriminálhat faji, szexuális, nemi vagy fogyatékossági alapon, függetlenül attól, hogy ki a munkáltató.

Külön érdekesség, hogy a The Guardian 2021-ben végzett vizsgálata megállapította, hogy a néhai királynő személyesen több mint 160 törvény alól kapott felmentést, köztük az egyenlőségi törvény alól is.

Forrás: Mirror


A figyelmetekbe ajánljuk