A KÍnai Nagy Fal.

Az emberiség történelmének egyik leglenyűgözőbb épülete a kínai nagy fal. A a sokezer éves fennállása során az építményről számos legenda és történet keletkezett, az alábbi cikkben pedig öt olyan lenyűgöző tényt mutatunk be a kínai nagy falról, ami garantáltan ámulatba ejt.


1. A nagy falat Kínában „hosszú falként" és „Földi Sárkányként" emlegetik.

A falat a nyugati országokban, általánosan „kínai nagy fal" néven ismerik. Az építményt azonban világszerte olyan különböző elnevezésekkel illették, mint például „a kínai fal" vagy a „a 10 000 li hosszú fal", Kínában pedig „a hosszú fal" (长城 Changcheng) és „a földi sárkány" néven emlegetik.

2. A nagy fal a leghosszabb ember alkotta építmény

Max van den Oetelaar/Unsplash

A Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (NCHA) szerint a fal hivatalos hossza 21 196,18 kilométer . Az építmény hosszának szisztematikus és tudományos felméréséhez egy hat évig tartó régészeti felmérésre volt szükség. A fal több mint 43 721 örökségi helyszínt foglal magában Észak-Kína 15 tartományában.

Ez is érdekelhet: Kínában sikeresen tesztelték a világ első vákuumcsőben mozgó vonatát

3 A nagy fal 1987-ben kapta meg az UNESCO-tól a világörökségi címet

A kínai nagy fal az emberiség történetének legnagyobb katonai építménye.

A nagy fal akkor kapta meg hivatalos minősítését, amikor 1987 decemberében az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

4. A nagy fal nem egy összefüggő, hosszú építmény, hanem a különböző kínai területeken elosztott falak sorozata

Usukhbayar Gankhuyag/Unsplash

Sokakban él az a kép, hogy a nagy fal egy egybefüggő hosszú építmény, de ez nem igaz. Ehelyett sokkal inkább falak gyűjteménye. Ez egy védelmi hálózat, amely különböző történelmi időintervallumokban épített falak és erődök sorozatából áll. Az első fal i. e. 680 és i. e. 656 között épült. Ez egy 20 000 kilométer hosszú falhálózat, amelynek egyes szakaszai elszórtan, mások pedig párhuzamosan futnak. A fal az ókori és a császári kínai területek északi határán szétszórtan helyezkedik el.

5. A rettegés sokat segített

Qin Shi Huang császárt emlegetik a kínai nagy fal építőjeként. Az igazság az, hogy ő volt az első, aki i. e. 221-ben elrendelte a korábbi államok által épített különálló szakaszok összekötését. Elküldött egy Lu Sheng nevű nekromantát, hogy keresse meg a birodalom gyenge pontjait, amely megrendítheti a hatalmát. Számtalan erőfeszítés után Lu végül azzal a hírrel tért vissza, hogy Qint az északi nomádok fogják megdönteni. Qin annyira megijedt, hogy azonnal parancsot adott az északi határt őrző falak összekötésére.

A figyelmetekbe ajánljuk