Kínában sikeresen tesztelték a világ első vákuumcsőben mozgó vonatát

Kínában sikeresen tesztelték a világ első vákuumcsőben mozgó vonatát

Kína állítja, hogy a világon elsőként sikeresen tesztelt egy Hyperloop típusú, mágneses lebegtetésű vonatot egy vákuumcsőben.


A kutatók a vonatot egy körülbelül 2 kilométer hosszú pályán tesztelték az észak-kínai Shanxi tartományban, a jelentések szerint pedig a vákuumcsőben akár a 130 km/h sebességet is elérte.

A csapat még csak most kezdte el a munkát. A cél egy teljes méretű, 60 kilométer hosszú tesztpálya megépítése, ahol a vonatok akár a közel 1000 km/h sebességet is elérhetik.

A teszt egy teljesen újfajta, nagysebességű vonatrendszer alapjait teremtheti meg, amely nem sokban különbözik az Elon Musk által nagyjából egy évtizede népszerűsített Hyperloop-tól. A teszt mögött álló kutatók szerint mégis ez az első sikeres bemutatója a vákuumos mágnesvasútnak.

Kína mindenképp világelső a mágnesvasút-szolgáltatások bevezetésében. A világ leggyorsabb tömegvonata egyben egyedülálló is, ez az egyetlen olyan összeköttetés a világon, amely jelenleg a hagyományos acélsíneken futó acélkerekek helyett mágneses lebegtetéssel (Maglev) szállítja az utasokat. A Sanghaj Pudong repülőterét a városközpontban található Longyang Road állomással összekötő vonat maximális sebessége 460 km/h, a 30 kilométeres utat mindössze hét és fél perc alatt teszi meg.

Míg a mágnesvasút már bevett, bár ritka közlekedési forma – éppen ezen a héten Japán megdöntötte saját sebességrekordját azzal, hogy mágnesvasútja elérte a 600 km/h sebességet.

Talán a leghíresebb vákuumcső-alapú vonat koncepció Elon Musk Hyperloop-ja, amelyet először 2012-ben javasolt. Ám az ambíciózus tervek és a korai tesztelés ellenére még nem indult el a teljes körű Hyperloop-rendszer megépítése, nemhogy a használata.

Az év elején Musk azt állította, hogy a The Boring Company végre megpróbálja megépíteni a földalatti Hyperloopot az elkövetkező években, de tekintettel Kína előretörésére, a milliárdost egyértelműen megelőzték.

A figyelmetekbe ajánljuk