kim kardashian met gal 2022
Profimedia.hu

Kim Kardasian teljesen tönkretette Marilyn Monroe ikonikus ruháját

Marilyn Monroe rajongói rendkívül bosszúsan reagáltak a hírre, amikor kiderült, Kim Kardashian a szexszimbólum egyik legismertebb ruhakölteményét viseli majd a 2022-es Met-gálán. Az indulat pedig lehet, hogy jogos volt?

Scott Fortner műgyűjtő, – aki egyébként egy Marilyn Monroe-hoz kapcsolódó emléktárgyak archívumának népszerűsítésére létrehozott honlapot is felügyel – több képet is megosztott a flitteres ruháról, amelynek hátulján kisebb szakadások keletkeztek, és a kristályok egy része elveszett.

Fortner elmondta, hogy a képet egy látogató osztotta meg vele, aki június 12-én látta a ruhát kiállítva a hollywoodi Ripley's Believe it Or Not-ban.

A ruha tulajdonosa és a Ripley Entertainment képviselői korábban azt állították, hogy különös gondot fordítottak arra, hogy a ruha ne szakadjon el, vagy más módon ne sérüljön. Ám nyilvánosságra kerültek olyan videófelvételek is, ahol látszik, ahogy a ruhát Kardashian testére próbálják erőszakolni.

A múlt hónapban, amikor a Jean Louis által tervezett költeményt Kardashian viselte, a divatrestaurátorok és a múzeumi szakemberek aggodalmukat fejezték ki. A kritikusok között volt a ruha eredeti tervezője, Bob Mackie, valamint Sarah Scaturro és Chaédria LaBouvier kurátorok, akik elítélték a Metropolitan Művészeti Múzeumot és a Vogue-ot a ruha kölcsönzésének engedélyezése miatt.

Később pedig a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) is csatlakozott a kritikusok csoportjához, és közleményben ítélte el a Ripley Entertainmentet kulturális műtárgy veszélyeztetése miatt.

A megelőzés jobb, mint a gyógyítás. A helytelen kezelés örökre tönkretesz egy tárgyat

– fogalmazott az ICOM képviselője a közleményben, aki hozzátette, hogy ez hiába „csak" egy ruha, műtárgyként kellett volna kezelniük.

Az pedig, hogy a ruha sérülése maradandó-e, még nem tisztázott.

(ARTnews)

A figyelmetekbe ajánljuk