egy képet néz a World Press Photo egy kiállításon egy nő Budapesten

6 budapesti kiállítás, amit még pont elcsíphetsz májusban

Ma van a múzeumok nemzetközi világnapja, ennek kapcsán gyűjtöttük össze azokat a kiállításokat, amelyekre érdemes ellátogatni a közeljövőben Budapesten. Kortárs fotótól kezdve, zenei tárlaton át Csontváryig, széles a paletta. Az utóbbi napokban az időjárás is a benti programoknak kedvezett, de ha jó az idő, akkor sem árt néha betérni a hűvös galériafalak közé. Művelődjünk, mélázzunk, ámuldozzunk valamelyik kiállításon az alábbiak közül!


1. Jan Saudek provokatív világa, Műcsarnok, 2023. április 1.–május 28.

A provokáció cseh mesterének a Budapest Fotófesztivál keretében nyílt kiállítása. A világhírűvé fotóművész életműve főleg a festészet és a fotográfia határán álló erotikus képek széles gyűjteménye. Saudek barokkosan fülledt, kézzel színezett érzéki aktjait és látványos jeleneteit a Műcsarnokban tekinthetjük meg május végéig. A művész képei a fotográfia kezdeteinek műtermi hangulatát, a hajópadlós atelier-eket és az anilinfestékkel színezett képeket idézik fel.

További információ itt.

Ez is érdekelhet: Utcazenétől az éjjeli mozizásig – májusi budapesti programajánló

​2. Somorjai Balázs: Panelvilág, Capa Központ, 2023. február 23.–június 3.

1 millió 656 ezer. Ennyi embert élt a 2011-es népszámlálás adatai szerint bő egy évtizede panellakásokban… minden hatodik itthoni magyar. Én voltam az egyik hatodik

– írja Somorjai Balázs.

Személyes indíttatásból született tehát Somorjai sorozata, mely a portré és enteriör fotó műfajának különös egyvelegével készült. A szerző elbeszélgetett alanyaival, majd gondosan megtervezte és bevilágította körülöttük privát terüket. Hogyan hat a személyiség a környezetünkre, és az vissza ránk? A megrendezettséggel fontos részletekre hívja fel a figyelmünket, illetve erőteljes színvilágai reflektálnak az adott személyiségre is.

További információ itt.

​3. Gulácsy. Na’Conxypan hercege, Magyar Nemzeti Galéria, 2023. április 7.–augusztus 27.

A Magyar Nemzeti Galériában tekinthető meg a XX. századi magyar képzőművészet egyik legkülönösebb alakjának, Gulácsy Lajosnak az életmű-kiállítása. A mintegy kétszáz művet, azon belül 84 festményt felsorakoztató tárlat új összefüggések megvilágításával tárja fel Gulácsy művészetének mélységeit. A festmények, rajzok, illusztrációk mellett Gulácsy-kéziratok, a művészről készült fotók, illetve kortársainak néhány jellemző alkotását is megtekinthetjük.

További információ itt.

Ha tovább olvasnál: 6 szórakoztató budapesti program esős időkre

​4. Nekünk írták a dalt!, Magyar Zene Háza, 2023. január 22.–június 22.

A Magyar Zene Házának új időszaki kiállítása a magyar popzene első izgalmas, politikával is átitatott korszakát mutatja be 1957-től egészen a rendszerváltásig. Ott jártunkban végigmehetünk a kor kiemelkedő előadóin, zenekarain, emblematikus slágerein és legfontosabb poptörténeti eseményein. Emellett bemutatásra kerülnek az időszak rajongói szubkultúrái is, valamint a klubok, turnék füstös világa. A tárlat sajátos technikai megoldásokkal, játékokkal von be minket, látogatókat is a felfedezésbe.

További információ itt.

​5. Csontváry 170, Szépművészeti Múzeum, 2023. április 14.–július 16.

170 évvel ezelőtt született Csontváry Kosztka Tivadar, az évforduló alkalmából született a MNG, a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum közös kiállítása, mely a festő életművének legfontosabb alkotásait mutatja be. A 45 művet felvonultató tárlat tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb alkotója előtt. Megjelennek Csontváry fő témái, motívumai. A tárlat a művész első olajfestményével, az 1893-as Pillangókkal indul, de a kiállításon helyet kapott Csontváry első figurális festménye, az 1894-es Almát hámozó öregasszony is.

További információ itt.

6. Nikol Fuska: Felkelés miatt szabadság, Fuga, 2023. május 04.−2023. május 28.

Nikol Fuska fotóművész kiállításnak középpontjában saját nagymamája, és általa az emlékezés, a generációs különbségek, az elmúlás, és a múlt kitörölhetetlen nyomai állnak. A fotográfiára eszközként tekint arra, hogy feldolgozza a veszteséget, és megőrizze a meghitt pillanatokat. 2017-től készíti az „Én kicsi történetem“ sorozatot kettőjük kapcsolatáról. A kiállítás ideje alatt interjúk formájában elérhetőek a nagymama ízesen elmesélt, változatos történetei is, minden látogatót elindítva az emlékezés lejtőjén.

További információ itt.


A figyelmetekbe ajánljuk