El Greco Angyali üdvözlet című festménye

A hamar sötétedős télközeli időszak kedvez a beltéri művészetfogyasztásnak, így van ez a kiállításokkal is. Megmutatjuk, melyik budapesti galéria, múzeum felé érdemes venni az irányt a közeljövőben!


Folyik a Fotóhónap 2022 nevű rendezvénysorozat, ezért gyűjtésünkben feltűnően sok fotókiállítás akad, neves külföldi és magyar fotósok munkáit is bemutatva. Még épp elcsíphetjük a 80 éves Nádas Péter okostelefonnal lőtt képeit, vagy eltöprenghetünk Dezső Tamás kiállításán, hogy miért tűnik számunkra annyira ismeretlennek és idegennek a minket körülvevő, sok százmillió éves növényi létezés? Ha festészet, akkor a frissen nyílt El Greco természetesen kötelező, de november végétől több ezer négyzetméteren csodálhatjuk a világhírű kortárs magyar festő, Bukta Imre legfrissebb alkotásait, akinek legutóbbi – egy évtizede nyílt − kiállítása minden idők legnézettebb kortárs tárlata volt Magyarországon.

Ez is érdekelhet: A kultúra nem ismer határokat: öt múzeum, amit mindenképp látnod kell!

​1. Közvetlen történelem. Juhan Kuus életműve / Mai Manó Ház

A nemzetközileg elismert és többszörösen díjazott Juhan Kuus (1953–2015) észt származású, de Dél-Afrikában élő és dolgozó világhírű dokumentarista fotográfus volt. Munkái és fotóesszéi rendkívül nagyhatásúak abban a tekintetben, hogy képesek voltak társadalmi, politikai cselekvésre ösztönözni a bemutatott és vizsgált környezetüket. Fotográfiái az országában zajló konfliktusok harcait és brutális erőszakát örökítették meg, de képei az egyszerű emberek örömeit és gondjait, mindennapi életüket és hagyományaikat, az ember és a természet kapcsolatát, valamint az uralkodó társadalmi normákat és tabukat is ábrázolják.

A Mai Manó Házban látható átfogó tárlat először hozza el a fotográfus munkásságát a magyar közönségnek.

Megtekinthető: 2022. október 19. – 2023. január 15.

További információ itt.

​2. Kisebb világok. Dioráma a kortárs képzőművészetben / Ludwig Múzeum

Bazári látványosság, tudományos szemléltető eszköz, gyermekjáték vagy terápiás eszköz? A művészet és a szórakoztatóipar határmezsgyéjén eredetileg rafinált, festői fényjátékként született dioráma a 20. század eleje óta a természettudományi múzeumok kedvelt szemléltető eszköze. Ez a festészeti eljárásokat, szcenikai megoldásokat és optikai illúziót ötvöző prezentációs forma lehatárolt doboztérben, a realitás illúzióját keltve immerzív installációként hivatott egy-egy természettudományos vagy antropológiai eredményt, elméletet szemléltetni a laikusok számára.

Ilyen volumenű, a területet képzőművészeti műfajként bemutató kiállításra még nem került sor Magyarországon. A kiállító művészek között hazai, amerikai, angol, holland, lengyel, német, szlovák, trinidadi alkotók is szerepelnek, így a Ludwig Múzeum úttörője lesz a műfaj művészeti-pszichológiai-filozófiai bemutatásának.

Megtekinthető: 2022. október 14. – 2023. január 15.

További információ itt.

​3. Én tartom kézzel az asztalt a kitört lábak helyett / Trafó Kortárs Művészetek Háza

A kiállítás kiindulópontját napjaink kettős krízishelyzete adja: egyrészt a gondoskodási válság, másrészt a Covid-19 világjárvány. Az olyan strukturális problémák miatt, mint például a szociális ellátórendszer erodálódása, egyre inkább az egyénre hárul a felelősség az állam helyett – ez pedig szorosan összefügg a pandémia hatására kialakult egészségügyi és mentális nehézségekkel is. Hogyan változott meg az elmúlt évtizedekben mindennek fényében a gondoskodásról alkotott képünk, amelybe egyaránt beletartozik a magunkkal és másokkal, környezetünkkel való törődés? Milyen különböző módokat és formákat tud ölteni a gondoskodás és milyen, akár közösségi alternatívákat lehet létrehozni? Milyen eltérő módon viszonyulnak a gondoskodáshoz az abban érintettek és hogyan változnak folyamatosan ezek a relációk?

Kiállító művészek: Eva Giolo, Kállay Eszter és Markó Luca, Rory Pilgrim, Szász Lilla, Adéla Součková, Sophie Utikal

Megtekinthető: 2022. október 29. – 2022. december 04.

További információ itt.

Hasonló témában: Ez a népszerű műalkotás több mint 75 évig fejjel lefelé volt kiállítva

​4. Mireille Vautier | A csendtől a lélegzetig / Műcsarnok

Mireille Vautier francia festő kiállításának kulcsgondolata a mozdulatlantól az élőig vezető út érzékletes bemutatása különböző technikájú művek segítségével, természetes és mesterséges anyagok variálásával, tárgyak, videók, hangok összefűzésével. A természet fogalma, mint az embert körülvevő fizikai környezet kitágul: az állandó változás, születés és átalakulás poétikus körforgásává. Meghatározó a művész számára a nyomhagyás, a megőrzés és emlékezés témaköre. A három teremben látható alkotásokra úgy is tekinthetünk, mint a művész szeretett tárgyának, a könyvnek rituális átlényegüléseire.

Az anyagminőségek segítenek megrajzolnom az emlékezet és az idő mását. A dolgok súlyáról és rezgéseikről beszélek

– írta a művész a kiállításra készülve.

Megtekinthető: 2022. október 29. − 2023. január 8.

További információ itt.

​5. Dezső Tamás: Hipotézis: Levél minden / Capa Központ

Dezső Tamás az összes élő – köztük az ember – önazonosságát vizsgálja legújabb munkájában. Mi az a rejtélyes és megmagyarázhatatlan kapocs, ami összeköti az összes élő személyiségét egy életen át? Fizikailag állandó változásban vagyunk: a többi élőlényhez hasonlóan az ember testének szinte valamennyi molekulája folyamatosan újakra cserélődik. Intellektuálisan is állandó átalakulásban vagyunk: gondolkodásmódunk egész életünk során változik. Miben áll mégis az identitás?

Ezeket a kérdéseket körüljárva a fotós az emberi létezés metaforáját a növényekben találja meg, amelyek ugyanabból az anyagból és hasonló struktúrákból épülnek fel, mint mi.

Megtekinthető: 2022. szeptember 22. – 2022. december 23.

További információ itt.

​6. Nádas Péter Minimo. A sötétség színein / Deák Erika Galéria

Nádas Péter fotográfiai munkássága az 1960-as évekre nyúlik vissza. Eredetileg fényképésznek tanult, de az 1970-es években visszavonult a hivatalos fotózástól, és irodalmi munkásságával párbeszédben folytatta a fotográfiák készítését. 1999-ig foglalkozott az analóg fotózással. A 2000-es évek eleje óta képeit digitálisan, elsősorban iPhone-nal készíti, ahogy a most kiállítottakat is.

Érdeklődésének fókusza a digitális képkészítés hibalehetőségeinek vizsgálata, s ezen belül is a fény és a sötétség kettősének tematizálása. Képei az átmenetekről, a személyes és univerzális változások elkerülhetetlenségének mély megértéséről tanúskodnak. A kiállítás anyagának nagyobb része a Rémtörténetek című nemrégiben megjelent regényének írása közben született.

Megtekinthető: 2022. szeptember 30 – november 11.

További információ itt.

​7. Ladik Katalin: Idővitorla, Pop-up kiállítás Ladik Katalin 80. születésnapja alkalmából / Kassák Múzeum

Ladik Katalin, a jugoszláviai és magyarországi neoavantgárdban egyaránt aktív, radikális női performer, akinek vizuális- és hangköltészete, performanszai és body art művei a test és a nyelv, a hang és a vizualitás intermediális újraértelmezésén alapulnak.

A mostani kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményét képező, szabásminta-kollázsaiból és képverseiből mutat be válogatást. Mindegyik kollázs és képvers egyszerre vizuális munka és improvizatív fonikus költemény, amelyekre nem érvényesek a kottaírás normái: a rajtuk olvasható szöveg, illetve alakjuk alapján kell előadni őket. Minden darab mellett bemutatásra kerül annak interpretációja is a művész előadásában, továbbá megtekinthetjük Szilágyi Kornél Ladik Katalinról szóló portréfilmjét is.

Megtekinthető: 2022. október 26. – november 13.

További információ itt.

​8. El Greco / Szépművészeti Múzeum

Első alkalommal láthat a magyar nagyközönség El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást Budapesten. A tárlat célja, hogy széles körű áttekintést adjon az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését. Az összesen csaknem hetven művet bemutató kiállításon a látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak a mestertől.

A tárlat a művész korai, itáliai éveiben, a bizánci ikonfestészet hagyományait még erősen magukon hordozó, kis méretű fatáblákra festett képeitől indulva a már Spanyolországban készült, nagy méretű oltárképeken, a magánáhítatot szolgáló, közvetlenebb vallásos ábrázolásokon, valamint világi portrékon át, egészen utolsó korszakának látomásszerű alkotásaiig mutatja be munkásságát.

A festőóriás életművéből csupán négy rajz maradt fenn, ezekből kettő, a Keresztelő Szent János és a Szent János evangélista című alkotások is megcsodálhatók a tárlaton.

Megtekinthető: 2022. október 28 - 2023. február 19.

További információ itt.

​+1. Bukta Imre: Műveljük kertjeinket! / Godot Kortárs Művészeti Intézet

Egy évtizede, 2012 novemberében nyílt a Műcsarnokban egy látogatócsúcsot döntő kiállítás, − azóta sem akadt olyan kortárs kiállítás idehaza, amelyet többen néztek volna meg. Ugyanaz a művész, ugyanaz a kurátor, a helyszín azonban most más: a Godot Kortárs Művészeti Intézet. Gulyás Gábor kurátor szerint a tárlat egységei által érintett témák minden bizonnyal sokaknak fontosak: mit jelent ma a vidékiség tapasztalata, a természethez való viszony, hogyan élhető meg a szakralitás, miképpen mennek veszendőbe értékek, miből fakadnak az otthon megtalálásának nehézségei, hogyan nézhetünk szembe az elmúlással, miért oly fontos az ember számára az alkotás, a teremtő munka.

Bukta Imre művei ezekre a kérdésekre a magas művészet eszközeivel reflektálnak, árnyalt és gazdag jelentésrétegeket teremtve. A kortárs magyar képzőművészet legnagyobb hatású, nemzetközi perspektívában is jelentős mestere egy Heves megyei faluban, Mezőszemerén él és alkot.

Megtekinthető: 2022. november 27. – 2023. április 30.

További információ itt.


A figyelmetekbe ajánljuk