anya és gyermekei a karácsonyfa alatt könyvet olvasnak a földön hasalva, gyertyák mellett
Fotó: Shutterstock

A legszebb karácsonyi történetek kicsiknek és nagyoknak

Ez az év legjobb időszaka arra, hogy egy jó könyvbe temetkezzünk, akár családostól, akár egyedül egy csendes sarokban, a pattogó tűz mellett összegömbölyödve. És mi lehet meghittebb az ünnepek alatt, mint magáról a karácsony szelleméről olvasni?


Az évek során a karácsony szelleme számos szerzőt megihletett már. Ezekben a történetekben az ünneppel általában összefonódik a jótékonyság, a megbocsátás, a barátság, az önzetlen szeretet és a nagylelkűség. Bár a legtöbb történet gyerekeknek íródott, minden korosztály olvasói élvezni fogják ezeket az fordulatosan − és gyakran szívfacsaróan − megírt meséket.

1. Oscar Wilde − A boldog herceg

Bár A boldog herceg nem kimondottan karácsonyi történet, de olyan szép és nemes érzésekről szól, amelyeket jellemzően a karácsonyhoz társítunk. Wilde (1854-1900) mesél az együttérzésről, az önzetlenségről, a nagylelkűségről, az önfeláldozásról és a szeretetről. A történetben ezek nem emberi érzések, hanem egy ólomszívű szoboré és a butácska fecskéé. A szobor a magasból szemléli az emberek szenvedéseit, és nagyon megsajnálja őket. Amikor egy téli éjszaka rajta pihen meg a délre siető kis fecske, arra kéri, hogy segítsen neki szétosztogatni a kincseit.

Ez is érdekelhet: A szem nélküli csontváz, aki Mikulásnak állt – érdekességek a Karácsonyi lidércnyomásról

Nutcracker Ballet - Full Performance - Classical Ballet & Opera House

2. Ernst Theodor Amadeus Hoffmann − Diótörő

A történetet igazán híressé a Csajkovszkij által szerzett balett tette, de érdemes elolvasni is az ünnepi éjszakákon. Hoffmann 1816-ban megjelent klasszikusa megidézi a gyerekkor várakozással teli időszakát, a meghitt családi együttlétet, az ajándékbontás izgalmait. Ugyanakkor egy képzeletbeli világba is elvezet mézzel folyó patakokkal, csokoládéházakkal, narancslészökőkutakkal, masírozó mézeskalács-hadsereggel. A mese olyan örökérvényű igazságokra is megtanít, mint a kitartás, a hűség és a nyitottság fontossága.

3. Hans Christian Andersen - A kis gyufaárus lány

A nagy dán meseíró, Andersen (1805-1875) ötödik kötetében megjelent meséjét egy Johan Thomas Lundbye rajz és Andersen édesanyjának gyermekkora ihlette. A történetet kilenc évvel az után írta, hogy barátja és kollégája Charles Dickens befejezte a Twist Olivért, melyhez hasonlóan A kis gyufaárus lány története is Európa nehéz sorsú gyermekeinek életére világít rá. A megható történet egy szegény lányról szól, aki szenteste hideg éjszakáján gyufát próbál eladni a hazafelé igyekvőknek. A kis gyufaárus lány fázik, lázálmok gyötrik, egyedül képzelődik a családi ünnepekről, s közben meleget és fényt visz mindenkinek. Mélyen hisz abban, hogy pár gyufaszál megmelengeti a fáradt emberi lelkeket.

Ha tovább olvasnál: Szex, részegség és gyilkosság? – avagy meghökkentő tények a karácsonyról

4. Hans Christian Andersen – A fenyőfa

Andersen (1805-1875) meséi ma is tanulságosak és gyönyörűek, és több karácsonyi mesét is írt. Ennek a történetnek sem vidám a vége, ahogy a legtöbb Andersen mesének. A fenyőfa csillogó jövőről álmodik, de nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elképzelte, és rá kell jönnie, a karácsony a fenyőfák számára kevésbé dicsőséges ünnep. A fenyőfa története arra is megtanít, hogy ne akarjunk mindig mást, mint ami van.

5. Henry O. – A háromkirályok ajándéka

A háromkirályok ajándéka az O. Henry álnéven publikáló amerikai író, William Sydney Porter (1862-1910) leghíresebb elbeszélése. A történet New Yorkban játszódik a századfordulón, munkásosztálybeli emberek világában, ahol egy szegény szerelmespár mindkét tagja feláldozza a számára legféltettebb kincset, hogy megajándékozhassák a másikat. A leány a gyönyörű haját, a fiú az örökölt aranyóráját adja el. A történet az önzetlen szeretetről, pontosabban szerelemről szól, ami már önmagában is ajándék, ugyanolyan felbecsülhetetlen értékű és önzetlen ajándék, mint amit a napkeleti bölcsek vittek a kis Jézus születésére.

egy csal\u00e1d boldogan k\u00f6nyvet olvas k\u00f6z\u00f6sen kar\u00e1csonyf\u00e1val a h\u00e1tt\u00e9rben

Fotó: Shutterstock

6. Charles Dickens − Karácsonyi Ének

Az Karácsonyi ének Dickens angol író novellája, amely először 1843-ban jelent meg. A történet a fukar uzsorás, Ebenezer Scrooge ideológiai, etikai és érzelmi átalakulását meséli el a múlt, jelen és a jövő karácsonyok szellemeinek természetfeletti látogatásai után. A novella azonnali sikert és kritikai elismerést hozott írójának. Dickens a keresztény erkölcsi eszmék szerint azt kívánta bemutatni, hogy az önző, érzéketlen emberek hogyan alakulhatnak át a társadalom jótékony, gondoskodó és szociálisan érzékeny tagjaivá.

7. Mark Twain − Levél a Mikulástól

Samuel Langhorne Clemens (1835- 1910) közismert írói álnevén Mark Twain, amerikai író és humorista volt. Nagyobbik lánya, Suzy Clemens gyermekkorában anyjához hasonlóan gyakran küszködött rossz egészségi állapotával, 23 évesen meg is halt agyhártyagyulladásban. Twain az egyik gyermekkori betegsége idején írt egy levelet a lányának, amelyet mintha a Mikulástól küldött volna, hogy felvidítsa gyermekét.

8. Lev Tolsztoj − Pánov bácsi karácsonya

A Pánov bácsi karácsonyát eredetileg Ruben Saillens írta franciául, majd Tolsztoj (1828-1910) fordította le angolra. Elgondolkodtató történet, amely a „Éhes voltam, és adtatok ennem, szomjas voltam, és adtatok innom" bibliai szövegen alapul, melyet Jézus arra használt, hogy megértesse, hogy ha egymást szolgáljuk, őt szolgáljuk. Pánov papa története kiválóan alkalmas arra, hogy a kisgyermekeket megismertesse a kedvesség elveivel.

9. Selma Lagerlöf – A szent éjszaka

Egy hideg téli éjszakán egy kegyetlen és keményszívű pásztort különös események lepik meg: egy férfi érkezik, aki fát keres a tűzrakáshoz, hogy felmelegítse feleségét és újszülött gyermekét. Őt követve hideg barlangjukba, a pásztor megérti a karácsony igazi szellemét. Az első női irodalmai Nobel-díjas, svéd Lagerlöf (1858-1940) legismertebb műve a Nils Horgelson csodálatos kalandjai című mesesorozat.

Forrás: itt, itt, itt és itt

A figyelmetekbe ajánljuk