tallin

5 alig ismert, közeli karácsonyi vásár, ahová mindenkinek el kellene látogatnia

Európa legnépszerűbb karácsonyi vásárai akkora hírnévvel rendelkeznek, hogy a kisebb városok sokszor a radar alatt maradnak. Ráadásul ezek a vásárok is hasonlóan különlegesek, viszont garantáltan kevesebb turista lesz, mint a népszerűbb társaknál. Mutatunk öt, kevésbé ismert karácsonyi vásárt a közelből.

Krakkó, Lengyelország 

Shutterstock

Krakkó önmagában is sokszor figyelmen kívül hagyott városnak számít Európában – szerencsére az utóbbi években már egyre többen fedezik fel maguknak. A lengyel város főterén található karácsonyi vásár se számít a legkeresettebb úti célnak, pedig érdemes egyszer megnézni.

A Rynek Główny-n felhúzott vásár gyönyörű épületekkel van körbevéve, és a rengeteg hagyományos és kézműves karácsonyi tárgyak mellett számos hagyományos ételt is kóstolhatunk.

A forralt bortól a pierogi gombócig, a pompás mákos süteménytől a borsch levesig mindent megtalálhatunk egy helyen.

Ha ott is tervezünk karácsonyozni, akkor érdemes figyelembe venni, hogy Lengyelországban a karácsonyi étkezés hagyományosan húsmentes, emlékezve ezzel az állatokra, amelyek a jászolban voltak a kis Jézussal.

Brno, Csehország

Shutterstock

Brno Csehország második legnagyobb és legnépesebb városa, de – Krakkóhoz hasonlóan – viszonylag kevesen látogatják.

Pedig Prágához hasonlóan itt is nagyszerű, régies és színes építészet fogad minket. A kivilágított és -díszített macskaköves utcákon számos bódé, faház és fákkal teli belső terek várják a látogatókat.

A főtéren pedig nemcsak a legnagyobb karácsonyi vásár van, hanem különleges rendezvényeket, előadásokat és koncertek is élvezhetünk. A Káposztapiac téren pedig kézműves és a hagyományos helyi termékeket találhatunk, míg a Domokos-téren egy életnagyságú jászol lesz. A Moravian-téren egy nagy, fűtött sátor, egy csillogó óriáskerék és egy népszerű szabadtéri korcsolyapálya várja a látogatókat.

Radovljica, Szlovénia 

Shutterstock

A Szlovénia északi részén, a Júliai-Alpokban található kis, középkori és túlságosan is szép Radovljica tele van 16. századi épületekkel, és decemberben varázslatos karácsonyi csodavilággá változik.

Az ünnepségek általában december 6-a körül kezdődnek, a Linhart-téren a karácsonyi fények felkapcsolásával és a Radol'ca piac fő karácsonyi standjainak felállításával – az ünnepségek pedig egészen december 29-ig tartanak.

Igazi karácsonyi hangulat emellett még Segítő Szűz Mária bazilikában található, ami nem csupán egy gyönyörű reneszánsz templom, hanem zarándokhely is.

Boroszló, Lengyelország

Shutterstock

Boroszló az Odera folyó partján, Lengyelország délnyugati részén található. Az évszázadok során a közeli cseh, német és lengyel kultúra hatására a város karácsonyi vására szinte kihagyhatatlan a karácsonyi vásárok szerelmeseinek.

A hatalmas piactéren egy gigantikus emeletes piramis található, amely a hagyományosan gyertyával működő, forgó körhintapiramisok másolata, amely a legtöbb német karácsonyi dekorációs készletének részét képezi.

Tallin, Észtország

Shutterstock

Észtország fővárosa olyan, mint egy meseváros, ahol megállt az idő. A régi központ egy erős középkori városfalba simul, vörös csúcsos kilátótornyokkal, és a macskaköves sikátorokat múltbeli épületek szegélyezik, némelyikük fafalazott, mások pasztellszínekre festettek.

A piactér a régi városháza mellett található, amely 1404-ből származik – ez a balti államok közül a legrégebbinek számít. A boltokban helyi kézműves termékeket árulnak, és az északi néphagyományból származó törpék (tomte vagy tonttu) legaranyosabb kiegészítői az otthoni kandallónak.

Mindehhez hozzájön a hó, a forralt bor és csokoládé, a hangulatos kávézók, az éttermek és a színes régi házak melletti jégpályák. A karácsonyi szezonban meleg ruhába öltözött emberekről nem is beszélve, akik egyszerűen csak élvezik, hogy a bódékkal teli piactéren vannak – máris megvan a tökéletes téli hangulat.


A figyelmetekbe ajánljuk