Joaquin Phoenix és Lady Gaga a Joker második részében
Fotó: IMDb

Háromszoros büdzsé, feleakkora bevétel: úgy tűnik, megbukott a Joker második része

Bár a 2019-es Joker kritikailag és anyagilag is hatalmas sikernek bizonyult, az már szinte biztosnak látszik, hogy a második részről ugyanez nem mondható el.


Bár a korai negatív kritikák miatt sokan már amúgy sem jósoltak erős nyitóhétvégét a Joker: Kétszemélyes tébolynak, a Collider szerint még a legpesszimistább becsléseket is sikerült alulszárnyalnia a filmnek. Todd Phillips folytatása Amerikában a teljes premierhétvége alatt mindössze 37,8 millió dollárt hozott, gyakorlatilag ugyanannyit, mint az első rész egyetlen nap alatt.

A különbség: az eredeti alkotás 60 millió dollárból készült, az új filmet viszont ennek a többszöröséből, 200 millióból forgatták le.

Ekkora költségvetés mellett ez a teljesítmény lényegében katasztrofálisnak számít még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy az új Joker 76 külföldi piacon összesen 80 millió dollárt hozott. Az elszállt büdzsé egyben azt is jelenti, hogy a filmnek nagyjából további 500 milliót kell termelnie ahhoz, hogy egyáltalán nullszaldós legyen – profitról valószínűleg egyre kevesebben álmodnak a Warner Bros. háza táján.

Az már szinte borítékolható, hogy a Kétszemélyes téboly nem fogja megközelíteni az első rész 1,078 milliárd dolláros rekordját, amivel egy ideig minden idők legtöbb bevételt hozó korhatáros filmje volt – igaz, ezt a csúcsot azóta megdöntötte a Deadpool & Rozsomák.

A filmről írt kritikánk itt olvasható.

A figyelmetekbe ajánljuk