john malkovich

Egy legenda ajánlása: ez John Malkovich kedvenc könyve

John Malkovich hihetetlen karriert futott be, több mint 70 filmben játszott, kétszer is Oscar-díjra jelölték, habár még sosem sikerült hazavinnie egyet sem, mégis az amerikai színházi élet egyik élő legendája. Most pedig elárulta nemrégiben azt is, hogy mi a kedvenc könyve.


A The Guardiannek adott kérdés-felelet során Malkovich megnevezte kedvenc könyveit.

Nagyon sok könyv van, ami szeretek de mindenképpen A hang és a téboly William Faulknertől az egyik, amit érdemes megemlíteni. Egy csatát sem lehet megnyerni. Még csak meg sem vívják őket. A mező csak saját ostobaságát és kétségbeesését tárja fel az ember előtt, a győzelem pedig a filozófusok és a bolondok illúziója

– válaszolt a kérdésre.

Ez is érdekelhet:5 + 2 könyv, ami félelmetes pontossággal jósolta meg a jövőt

A hang és a téboly 1929-ben jelent meg, de kezdetben nem volt igazán sikeres. Két évvel később Faulkner kiadta hatodik regényét, a Menedék címűt, amely viszont óriási sikert aratott. Faulkner később beismerte, hogy a Menedéket csak a pénzért írta. Még jó, hogy így történt, hiszen megjelenését követően másik könyvei is kezdték elnyerni a kritikusok elismerését, különösen A hang és a téboly.

A regény az amerikai Délre, a megosztottság szimbolikus földjére kalauzolja el az olvasókat. A cselekmény középpontjában a Jeffersonban élő Compson család áll a 20. század első felében. A Compsonok az amerikai Dél egykori arisztokratái voltak, akiknek elismertsége és hírneve hanyatlani kezdett. A regény a család küzdelmét meséli el, hogy miképp barátkoznak meg új, alacsonyabb társadalmi helyzetükkel.

A mű rendelkezik egy olyan jellegzetességgel, amely később a modernista szövegek irányadójává vált. Több elbeszélővel mesél, és különleges elbeszélést alkalmaz. A töredezett történet, az időben többször előre-hátra ugrálás teszi a regényt kihívássá, de egy igazi irodalmár művévé.

Olvasd el ezt is! Nem szeret olvasni a gyereked? Ezzel az 5 könyvvel könnyedén ráveheted őt

Azonban nem csak Faulkner regényéért rajong Malkovich. Mint említi, rengeteg könyvet tudna említeni, de talán az egyik ilyen még Kurt Vonnegut 1970-es Bajnokok reggelije című regénye. Malkovich a hangját biztosította Vonnegut könyvének felolvasásához a hangoskönyvváltozathoz.

S bár Vonnegut nagy csodálója, ha az igazi kedvencéről van szó, nehezen tud Faulker 1929-es klasszikusa mellett elmenni.

A figyelmetekbe ajánljuk