alvó nő fehér ágyneműn, egy fehér kutyával
Fotó: Kristina Petrick / unsplash

6 egyszerű módja a hálószoba kialakításának, hogy jobban aludjunk

Egy nyugtalan, forgolódós éjszaka után leggyakrabban a stresszt, a képernyő előtt töltött időt vagy a koffeinbevitelt hibáztatjuk. És bár ezek a dolgok is jócskán kiveszik a részüket a dologban, közel sem ők a fő gyanúsítottak az értékes alvásidő elrablásában.


Az olyan tervezhető elemek, mint a világítás, a színvilág, az ágyneműk és még sok más apróság is akadályozhatja a jó alvást, a hálószobát nyugtalanító és zavaró térré változtatva. Segítünk jobbá tenni a pihenést, és a design milk szakértői cikke alapján eláruljuk azokat a dekorációs tippeket, amikkel a szobánkat alvó szentéllyé varázsolhatjuk.

​1. Vegyük figyelembe a színpalettát!

nagy fa\u00e1gy meleg sz\u00edn\u0171 l\u00e1mp\u00e1sokkal a h\u00e1l\u00f3szob\u00e1ban

Fotó: Khadeeja Yasser / unsplash

Bár az élénk és merész árnyalatok hangulatfokozó energiát hoznak a térbe, nem teremtik meg a nyugtató pihenés és kikapcsolódás környezetét. Ha nyugodt légkört szeretnénk, válasszunk lágy, semleges árnyalatokat egy csipetnyi melegséggel − a földszínű bézs és barna, a visszafogott rózsaszín, a barack és a terrakotta mind jó választás!

​2. Fény és hang kizárása

A természetes fény és az utcai zajok nem jelentenek problémát, amíg ébren vagyunk, de a pihenést megzavarhatják. Ezért ügyeljünk, hogy mindenképp legyen elsötétítési és hangkizáró lehetőség a hálóban. A szövet nagyszerű módja a hangok tompításának: egy szép plüss szőnyeg, függönyök, vagy textilművészet a falakon mind megteszi a hatását.

​3. Különböző textúrák

Töltsük meg a szobát puha textúrákkal és anyagokkal, így maximalizálva a kényelmet. Az anyagválasztás során próbáljuk ki, milyen érzés az adott textil a bőrünknek, a padlóburkolat a talpunknak. Attól függően, hogy ki milyen hőmérsékletet preferál, vannak meleg és hideg alvók. Általános viszont, hogy a paplan súlya megnyugtat, és segíti a gyorsabb elalvást.

​4. Rétegzett világítás

meleg sz\u00edn\u0171 vil\u00e1g\u00edt\u00e1s az \u00e1gy felett

Fotó: Julian Hochgesang / unsplash

Ahelyett, hogy egyetlen felülről jövő világítást választanánk, rétegezzük a fényt több fényforráson keresztül. Próbáljuk ki az asztali, mennyezeti és fali lámpák keverékét, hogy a hálószoba testreszabható és hívogató fényben fürödjön.

​5. Vége a rendetlenségnek

Tudjuk, hogy a rendetlen tér szorongáskeltő, de azt elfelejtjük, hogy a rendetlenség milyen hatással lehet az alvásunkra. Válasszunk dekoratív tárolókat, és tartsuk a bútorok tetejét tisztán, csak a legszükségesebb tárgyakkal a tetejükön.

​6. Illatválasztás

Ruházzuk fel a hálószobát nyugtató illattal. A lágy virágillatok és a tisztító természetes aromák, mint a levendula és az eukaliptusz segítenek kitisztítani az elmét. Ha az illat a háló jellemzővé válik, idővel nyugtató jelként fogjuk felismerni, a szobánk pedig a béke szigete lesz.


A figyelmetekbe ajánljuk