egy csésze kávé mellett egy ember a noteszébe azt írta, hogy ikigai
Fotó: Shutterstock

​4 japán kifejezés, amit mi is használunk – de vajon tudod-e, pontosan mit jelentenek?

Az egyetlen szóval vagy rövid mondattal megragadott összetett fogalmak nagy erőt hordoznak – beágyazódnak a kollektív tudatunk, és közös valóságot teremtenek. De mi a helyzet a különböző kultúrákból származó fogalmakkal vagy kifejezésekkel?


A más kultúrából származó kifejezések új perspektívát kínálnak, és tágítják a világlátásunkat, segítik fejlődésünket. A japán kultúra gazdag egyedi elképzelésekben. Íme pár olyan kifejezésük, amin érdemes elgondolkodni.

Ez is érdekelhet: 6 szürreális japán szolgáltatás, ami itthon elképzelhetetlen

​1. Ikigai

Az ikigai minden bizonnyal egyike azoknak a fogalmaknak, amelyek a japán kultúrán kívül is teret nyertek. Úgy fordítjuk, hogy „a létezés oka". A Google Trends szerint nagyjából hét évvel ezelőtt kezdett elterjedni a kifejezés, és azóta folyamatosan növekszik az online érdeklődés iránta.

​2. Mottainai

A mottainai egy olyan kifejezés, amelyet a környezetvédelmi aktivisták és a tudatos fogyasztók − akik csökkenteni szeretnék ökológiai lábnyomukat – kaptak fel. A mottainai lefordítva valami olyasmit jelent, hogy „Micsoda pazarlás!". A japán kultúrában a pazarlás vagy a „több fogyasztása, mint amennyit megérdemlünk" miatti sajnálkozás kifejezése. A kifejezés az üzleti szervezetek és a kormányok fenntarthatósági erőfeszítéseit is elősegíti, de az egyéni döntésekhez is útmutatóként szolgál.

Ha tovább olvasnál: Ilyen a felkelő nap országa – 5 érdekesség Japánról

3. Shinrin-yoku

egy n\u0151 \u00e1t\u00f6lel egy f\u00e1t az erd\u0151ben

Fotó: Shutterstock

Japánban a természet az élet fontos része. Sok japán felismeri a természet előnyeit a jólét fokozása szempontjából. A shinrin-yoku, az „erdei fürdőzés" néven ismert gyakorlat lényege – amikor elmerülünk az erdei környezetben, és érzékszerveinket használva magunkba szívjuk a természeti környezetet, ami segít energiát gyűjteni.

A gyakorlat a sintó és a buddhizmus vallási gyakorlataiban gyökerezik, és először 1982-ben fejlesztette ki a japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium a karoshi (a túlhajszoltság okozta halál) elleni válaszként. Ma már népszerű terápiás forma, amelyet pszichológiai és pszichiátriai kutatások is alátámasztanak.

​4. Oishii

Az oishii japánul egyszerűen annyit jelent, hogy „ízletes" vagy „finom". Arra utal, hogy az étel arra való, hogy megosszuk, élvezzük és ízleljük, és az étkezésnek mindig arra kell törekednie, hogy oishii legyen.

Az étkezési rituálék és ünnepségek egyidősek az emberi fajjal, de a modern életmód az evést magányos tevékenységgé tette. Különösen a munkahelyeken nem túl gyakran fordul elő a közös kenyértörés. Az oishii azonban visszavezethet minket a csoportos étkezéshez.

Forrás: Inc.


A figyelmetekbe ajánljuk