japán emberek az utcán
Shutterstock

Még a bocsánatkérést is megoldják helyettünk: 6 szürreális japán szolgáltatás

Japánban különösen népszerűek az itthon egészen furcsának tűnő humán szolgáltatások. Pedig sokszor tényleg nagy szükség van rájuk. Bérbarát és -család, egyszemélyes esküvő és társai: mutatunk 6 különös japán szolgáltatást.

Japánban a különböző szolgáltatások elsőre furcsának tűnhetnek. Ha meg akarjuk érteni a jelenséget, ismernünk kell az ottani „tiszteletiségi nyelvet”, azaz kejgo (keigo) különlegességeit.

Ha főnököt, idősebb személyt vagy ügyfelet arról kérdünk, hol töltötte szabadságát, az „alázatos” (szonkejgo) verziót kell használni. De ha a magunk dolgát említjük, úgy egy másikat (kenjougo), ami szerénységünket jelzi. Ezt elhagyni súlyos hiba lenne! Míg nálunk egy idegenhez vagy fölötteshez is hétköznapi nyelven beszélünk, addig Japánban mindez sértőnek számít. Az ügyfelek „kejgo” megszólítása és gyors, udvarias kiszolgálása pedig alapvető.

A Haszon cikke mutatott be 6 olyan japán humán szolgáltatást, ami elsőre furcsának tűnhet, de a társadalomnak sokszor nagy szüksége van rá.

A bocsánatkérés alternatívája 

Aki nem tudja elviselni azt a „szégyent", hogy bocsánatot kell kérnie valakitől, az felkérhet egy helyettesítőt.

Több ügynökség is kínál erre szolgáltatást Japánban, például a személyes bocsánatkérés (amihez nagyon mély meghajlás is dukál) 25 ezer jen, több mint 71 ezer forint a Shazaiya Aiga Pro vállalatától. Írásban vagy telefonon persze olcsóbb: átszámítva 28 ezer Ft.

Egy jokohamai ügynökség (Benriya Natchan) specialitása pedig az, hogy a dühös embereket lecsillapítsa, szintén alapos bocsánatkérésekkel teletűzve . Állítólag az ügyfelek többsége 20 és 40 év közötti hölgy, akiik adóssággal vagy társkapcsolati gondokkal küzdenek.

Álbarát és -család 

A női álbarát növeli az önbizalmat, segíti a társasági megjelenést, de egy japán város felfedezése is könnyebb, és még közös fotókat is készíthet az ügyfél. Két órára a jellemző díjszabás 8 ezer jen, nagyjából 23 ezer Ft.

A Family Romance ügynökség még családot is kínál, akiknek „bemutathatjuk" például a kedvesünket, ha a valódi szülőkkel nem lenne az igazi a kapcsolat.De korholó barát is kérhető, aki jóindulatúan számon kéri a hibáinkat.

Vissza az életbe 

Főleg a 20–40 év közti japán férfiaknál fordul elő az úgynevezett hikikomori (bezárkózás, visszavonultság) súlyos foka. Aki ebben szenved, az általában egész nap a lakásában vagy a szobájában ül, szinte csak videójátékot, chipset, üdítőt fogyaszt, nem jár sehova. Többnyire nincs munkája, amit Japánban főleg nem díjaznak.

Mindez akár évtizedekig eltart, fizikai leépüléssel jár, ráadásul közel egymillió japán érintett. A jelenségen szociális gondozók, terápiás csoportok próbálnak segíteni, az angolszász megfelelője a NEET (Not in Education, Employment or Training).

Egyszemélyes esküvő

Japánban is csökkenőben vannak a házasságkötések, de egy esküvő egy nő életében (is) meghatározó esemény – az országban viszont gyakori, hogy a házassággal többnyire véget is ér egy nő szakmai karrierje.

Erre kínálnak furcsa ellenszert a „szóló esküvők” szolgáltatói: két nap egy kényelmes hotelben, profi smink, frizura és persze menyasszonyi ruha. A „szertartást” profi fotós örökíti meg. Mindez nem olcsó mulatság: 300 ezer jentől indul (közel 860 ezer Ft). Igény szerint egy fess vőlegény is fellép, de ezt kevés hölgy kéri.

Felárért násznép bérelhető ünnepi szónokkal.

Házi feladat? Bízza a profikra! 

Sok japán diák küzd azzal, hogy a vakáció végére nem készül el az extrán kapott házi feladattal.

Nyilván erre is van szolgáltatás: megírják helyette a profi kisegítők.

Mindez gyakran a szülők hallgatólagos belegyezésével zajlik. Persze sokan kifogásolják ezt a gyakorlatot, szerintük ellustulnak tőle a tanulók.

Vacsora, házimunka, majd speciális alvás 

Férfiaknak és nőknek egyaránt kínálnak átölelős – de a szabályok szerint nem túl intim – közös alvást a „szojine-ja” és „szojine-shin” szolgáltatások. Ennek keretében kérhető közös, gyertyafényes vacsora, majd közös, összebújós alvás. A

A hölgyek számára különleges opció, hogy a meghívott férfi háztartási munkát végezzen vagy vacsorát főzzön. Az uraknak pedig az, hogy percenként(!) pár ezer forintnyi jenért a nő fenekén aludjanak.


A figyelmetekbe ajánljuk