Borobudur-templom

A Gízai nagy piramishoz, vagy a Machu Picchuhoz hasonló világhírű építményekről szinte mindenki hallott, azonban vannak olyan kevésbé ismert legendás épületek, amelyek szintén lélegzetelállítóak. Az alábbi cikkben 7 ilyen műremeket mutatunk be.


Borobudur-templom

Mikel | ᜋᜒᜃᜒᜎ᜔ /Unsplash

A Borobudur egy Közép-Jávában, Indonéziában található ősi templom. A műemlék a 9. században épült, mikor a Sailendra-dinasztia uralkodott ezen a területen.

A buddhista szentélyt még a mai szemmel is megdöbbentő technológiával építették fel, ugyanis kilenc platformot (hat négyzet alakút és három kör alakút) helyeztek egymásra, a tetejére pedig egy kupolát építettek, ami az épület központjaként szolgált.

A templom belseje sem mondható unalmasnak, ugyanis több mint 2600 dombormű és 504 Buddha-szobor található itt, amelyek különböző történeteket ábrázolnak. Emellett a domborműveken különböző buddhista erkölcsi tanokat mutatnak be a követők számára.

Ajanta-barlangok

Siddhesh Mangela/Unsplash

Az ősi indiaiak a Kr. e. 2. századtól a Kr. u. 6. századig számtalan sziklába vájt építményt hoztak létre, az Ajanta-barlangok pedig talán a leghíresebbek mind közül.

A műemlék-együttes az indiai Maharashtrában található, és sokáig a buddhista szerzetesek meditációs központjául szolgált, ám a vallás indiai háttérbe szorulása miatt szinte mindenki elhagyta a területet.

Az Ajanta-barlangok ezután évszázadokon keresztül érintetlenek maradtak, ám a 19. században újra rájuk találtak, sőt, 1983-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a területet.

A Borobudur-templomhoz hasonlóan a barlangok is különböző freskókat, Buddha-ábrázolásokat, és ősi történeteket ábrázolnak.

Ez is érdekelhet: A világ 6 leghíresebb építményének titkai, melyeket csak kevesen ismernek

Göbekli Tepe

Frank Samol/Unsplash

Göbekli Tepe nem éppen egy mai építmény, ugyanis minden bizonnyal a Kr. e. 10. évezredből származik. Emellett a lelőhely egy valóságos paradicsom a régészek számára, ugyanis egy olyan civilizáció élt itt, akik jóval hamarabb feltalálták a mezőgazdaságot, mint azt a szakemberek korábban gondolták. A történészeknek tehát újra felül kellett vizsgálniuk a civilizáció fejlődéséről alkotott elképzeléseiket.

Érdemes azonban pár szót ejteni magáról az építményről is: a Göbekli Tepe számos nagyméretű kör alakú kőépítményből áll, amelyeket T-alakú pillérekből építettek meg. A Göbekli Tepe emellett még híres a több mint 5 méter magas oszlopairól, amelyeken különböző szimbólumok láthatók.

A szóban forgó rajzok elkészítésének módja még ma is megdöbbenti a régészeket, ugyanis nem értik, hogy egy ilyen ősi civilizáció miként volt képes ilyen falfestés-technológiát kifejleszteni.

Sigiriya

Dylan Shaw/Unsplash

A Sri Lankán található Sigiriya története kifejezetten változatos volt az elmúlt másfél évezred alatt: a várat I. Kashyapa király építtette a Kr. u. 5. században, és az építményt állítólag a saját királyi rezindenciájaként használta. Ezután egy éles váltás következett, ugyanis Sigiriya a 14. századig egy buddhista kolostorként működött.

Amennyiben valaki attól tartana, hogy esetleg nem találja meg az erődöt, annak nem kell félnie, ugyanis az építményt egy magas sziklára húzták fel, ami 200 méter magasról „kémleli a tájat”.

A csodálatos kertekkel és szökőkutakkal tarkított erődbe néhány grandiózus kapun keresztül lehet eljutni, a legtöbben azonban a híres falfestményekre kíváncsiak, amelyek többek között állatokat és vallási jelképeket ábrázolnak.

Tiwanaku

David Torres/Unsplash

Tiwanakut egy jelentős ősi (prekolumbián) civilizáció lakta, a város pedig a bolíviai Titicaca-tó déli partja közelében helyezkedik el.

A régészek szerint a települést nagyjából i. e. 400 körül alapították, de Kr. u. 500 és 900 között az andoki népek jelentős kulturális és vallási központjaként szolgált.

Fontos megjegyezni, hogy a város régóta Dél-Amerika egyik legfontosabb régészeti lelőhelyének számít, ez pedig nem véletlen, hiszen a Tiwanaku-kultúra az elképesztő mérnöki és művészeti csodáiról ismert, ilyen például az Akapana-piramis, a Kalasasaya-templom és a Pumapunku-komplexum.

Nan Madol

Shutterstock

A mikronéziai Pohnpei szigetén található Nan Madol egy kőépítményekből álló komplexum, melyet az ősi mérnöki munka egyik remekművének tartanak.

Nan Madol a régiót akkoriban kontroll alatt tartó Saudeleur-dinasztia politikai és vallási központjaként szolgált.

Az építményhez egy masszív rejtély is társul, ugyanis a mai napig senki nem tudja, hogy a hatalmas köveket miként szállították az építkezés helyszínére, ez ugyanis napjainkban is óriási kihívást jelentene a szakemberek számára. Az építészeti bravúrok okán pedig nem meglepő, hogy Nan Madol felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Sukhothai Történelmi Park

Shutterstock

A Thaiföldön található Sukhothai Történelmi Park a 13. században alapított Sukhothai Királyság maradványait mutatja be, amely Délkelet-Ázsia egyik legfontosabb politikai és kulturális központja volt.

A történelmi park nagy valószínűséggel egyből a művészetrajongók kedvencévé fog válni, ugyanis a hely többek között a bonyolult kőfaragványairól ismert, illetve több mint 193 ősi építmény romjai található ott, amelyeket az évek alatt gondosan felújítottak.

Az előbb említett épületek leginkább a jellegzetes lótuszbimbó alakú sztúpáikról és a Buddha életét bemutató kődomborművekről ismertek.

Forrás: Listverse

A figyelmetekbe ajánljuk