Félelem és borzongás – négy kísértetjárta hely a világon

Félelem és borzongás – négy kísértetjárta hely a világon

Bárki állíthatja, hogy egy ház kísértetjárta. De ahogy egyre több és több hátborzongató eset halmozódik fel, nehezebb tagadni, hogy egyes házak valóban el vannak átkozva. Akadnak olyan kísértetjárta épületek az Egyesült Államokban és Európában, amelyeknek történetei annyira hátborzongatóak, hogy filmeket, számtalan dokumentumfilmet ihlettek és komoly kultikus státuszt alkottak meg.


LaLaurie-ház (New Orleans, USA)

www.flickr.com

American Horror Story: Boszorkányok újra felkeltette az érdeklődést e híres francia negyedbeli kísértetjárás iránt. A sorozatban a legendás Kathy Bates alakítja Madame Delphine LaLaurie-t, aki egy létező személy volt, s aki 1831 és 1834 között a Royal Street-i kúriában rabszolgák kínzókamráját rendezte be.

LaLaurie áldozatai állítólag a mai napig kísértik az ingatlant. Az utcáról a járókelők kiabálást, nyögéseket és sírást hallottak, sőt egyesek azt állítják, hogy ijesztő arcokat láttak az emeleti ablakokban. A ház hátborzongató története azonban mégsem akadályozta meg a gazdag vásárlókat, s jelenleg is egy milliárdos tulajdonában van az épület.

Az egykori povegliai elmegyógyintézet (Velence, Olaszország)

commons.wikimedia.org

Velence romantikus csatornáitól egy rövid gondolatútra található Poveglia-sziget, ami egy 20. század eleji elmegyógyintézet romló maradványait rejti. Poveglia eredetileg a bubópestisben szenvedők karanténzónája volt, és állítólag brutális orvosi kísérleteknek adott otthont. Az elmegyógyintézet akkor zárt be, amikor egy orvos levetette magát az intézmény legmagasabb tornyából, s a szóbeszédek szerint a sziget a mai napig el van átkozva.

Amityville (New York, USA)

commons.wikimedia.org

Ronald Defeo Jr. 1974. november 13-án gyilkolta meg családja hat tagját a ma Amityville Horror House néven ismert házban. Az Ocean Avenue 112. szám alatti kísértetjárás ismeretlen volt, amíg a Lutz család meg nem vásárolta a házat 1975-ben.

Lutzék már a beköltözésük pillanatától kezdve rendkívüli paranormális aktivitásról számoltak be, többek között maguktól becsapódó ajtókról és titokzatos hangokról. A család 26 napot töltött a házban, mielőtt kiköltözött.

Akershus erőd (Oslo, Norvégia)

www.flickr.com

Az Akershus erődöt az 1290-es évek végén építették a külföldi támadások elleni végső védelemként, és fontos szerepet játszott a hétéves háborúban. A kiterjedt erődítményt ma királyi funkciókat lát el, és a nagyközönség számára is látogatható; a helyiek szerint azonban a háború sújtotta múlt még mindig a helyszínen kísért és egyesek látták a csarnokokban bolyongó katonák szellemeit.

A figyelmetekbe ajánljuk