omega gyöngyhajú lány
Fortepan/Szalay Zoltán

Illegálisan használták fel az Omega dalát egy ausztrál reklámban

Az Omega kétség kívül az egyik legsikeresebb magyar zenekar. Megannyi örökzöld slágerrel örvendeztette a közönséget évtizedeken át és ezek közül is a legismertebb a Gyöngyhajú lány című szerzemény. A dal különleges hangzása számtalan zenészt és filmkészítőt megérintett, ám legutóbb teljesen jogtalanul használták fel egy ausztrál reklámban.Az Omega Gyöngyhajú lány című slágerét használták háttérzeneként egy ausztrál bank reklámjában, de erről az együttes semmit sem tudott.

Az Omega tagjai alapvetően nem bánják, ha felbukkan valamelyik daluk a világ különböző pontjain, de azért koránt sem mindegy milyen körülmények között történik a felhasználás.

„Ha a kérdéses reklámban az eredeti számot használták fel, tehát nem átdolgozásról van szó, akkor érdemes lépni, hiszen az eredeti felvétel a mai napig a számok legnagyobb értékű utólagos felhasználása. Ami az ausztrál reklámot illeti, egy banknak csak van pénze jogdíjra. Ha nincs, akkor ez bankrablás. A bank rabolta ki az Omegát. Talán nekünk is lesz egy revans lehetőségünk, de azért nem megyünk el hozzájuk bankot rabolni"

– nyilatkozta Kóbor János az Indexnek.

A szóban forgó eset, pedig már nem az első ilyen alkalom. Ugyanis pár évvel ezelőtt Kanye West is plagizált. A rapper a 2013-as New Slaves című számában 85 másodperces részletet használt fel a Gyöngyhajú lány eredeti verziójából.

„Nem is értettük, hogy találkozott a mi nótánkkal, hiszen teljesen más műfajban dolgozik. Utánajártunk, és kiderült, hogy amikor Kanye West Chicagóban turnézott, betért egy lengyel étterembe, ahol épp a mi nótánk szólt. Megkérdezte a pincértől, hogy mi ez. A lengyel meg felháborodott, hogyhogy ez a pasi nem ismeri az Omegát"

– fejezte be a frontember.

Frissítés: a reklámot azóta törölték a legnagyobb videómegosztóról.

A figyelmetekbe ajánljuk