III. Károly király
Getty Images
III. Károly király

5 komoly nehézség, amivel III. Károlynak szembe kell néznie az elkövetkezendő időszakban

III. Károly királyt szombaton (szeptember 10-én) kiáltották ki Nagy-Britannia új uralkodójának. A trón édesanyja, II. Erzsébet királynő csütörtöki halála után szállt át a 73 éves egykori walesi hercegre. Az új uralkodóra azonban komoly kihívások várnak az elkövetkezendő hónapokban, pont emiatt az alábbi cikkben 5 olyan nehézséget sorolunk fel, amellyel Károly királynak szembe kell néznie.


Mélyen tudatában vagyok ennek a nagy örökségnek, valamint az uralkodói feladatnak és a súlyos felelősségnek, amely most rám szállt. E felelősség vállalása során arra fogok törekedni, hogy az alkotmányos kormányzás fenntartásában kövessem a nekem adott inspiráló példát, és törekedni fogok e szigetek, valamint a Nemzetközösségi Királyságok és területek népeinek békéjére, harmóniájára és jólétére az egész világon

– mondta Károly.

A kiáltványt követően Károly megtartotta első ülését a Titkos Tanácsban, és személyes nyilatkozatot tett arról, hogy „vállalja a szuverenitással járó feladatokat és felelősséget", és néhai édesanyja nyomdokaiba lép. A Privy Councilba politikusok, a papság magas rangú tagjai és a Legfelsőbb Bíróság bírái tartoznak.

Az a fránya népszerűség

Sokak szerint Károly közel sem nem olyan népszerű, mint néhai édesanyja. A YouGov tavalyi felmérésének során csupán a hetedik helyen végzett a „legnépszerűbb királyi családtagok" listáján, amelyet II. Erzsébet királynő vezetett, majd Katalin hercegné és férje, Vilmos herceg következett.

Idősebb fia még sok fejfájást okozhat Károlynak, ugyanis az emberek jelentős része sokkal szívesebben látta volna Vilmost a trónon.

András herceg

Getty Images

A brit The i nevű újság szerint Károlynak kemény döntéseket kell meghoznia András herceggel kapcsolatban, miután az uralkodó öccse peren kívül megegyezett a szexuális visszaélésekkel vádoló Virginia Guiffre-rel az elítélt bűnöző, Jeffery Epsteinhez köthető vádak miatt.

Vajon a király fogja finanszírozni András megélhetési költségeit? Megtartja-e András a York hercege címet, és maradhat-e a Windsor kastély közelében lévő, 30 millió fontot érő királyi lakban?

Királyi rasszizmus

Getty Images

Tavaly egy Oprah Winfrey-nek adott interjúban Harry herceg és amerikai felesége, Meghan Markle bizonyos rasszista vádakat foglamaztak meg, mivel állításuk szerint meg nem nevezett királyi családtagok aggodalmukat fejezték ki elsőszülött fiuk, Archie bőrszíne miatt, még akkor is, amikor közölték velük, hogy nem lesz herceg, és ezért nem biztosítanak számára kiemelt őrizetet.

Azokban a hónapokban, amikor terhes voltam, voltak aggodalmak és beszélgetések arról, hogy milyen sötét lehet a bőre, amikor megszületik

– mondta Markle.

Ugyanebben az interjúban Harry azt mondta, hogy az apja „cserben hagyta". Harry szerint Károly nem fogadta többé a hívásait.

Nagyon cserben hagyottnak érzem magam, mert ő is átélt valami hasonlót, tudja, milyen érzés a fájdalom, és Archie az unokája. Ugyanakkor természetesen mindig szeretni fogom őt, de sok sérelem történt, és továbbra is az lesz az egyik prioritásom, hogy megpróbáljam meggyógyítani ezt a kapcsolatot

– fejtette ki Harry.

A pár az Egyesült Államokban telepedett le, miután kiléptek a királyi családból.

A Buckingham-palota a pár vádjaira reagálva ezt nyilatkozta:

Az egész család szomorúan értesült arról, hogy milyen nagy kihívást jelentett Harry és Meghan számára az elmúlt néhány év. A felvetett kérdések, különösen a faji kérdés, aggasztóak. Bár egyes visszaemlékezések eltérhetnek, ezeket nagyon komolyan veszik, és a család négyszemközt fog velük foglalkozni. Harry, Meghan és Archie mindig is szeretett családtagok lesznek.

Károly első beszédében Harryről és Meghanról is beszélt.

Szeretném kifejezni a szeretetemet Harry és Meghan iránt is, miközben folytatják életük építését a tengerentúlon

– mondta az újdonsült király pénteken.

Gyanús ügyletek a hercegi alapítvány kapcsán

A Reuters jelentése szerint tavaly novemberben Károly legközelebbi segítője és jobbkeze, Michael Fawcett lemondott az újdonsült király jótékonysági alapítványa, a The Prince's Foundation vezetéséről, miután olyan vádak érték, hogy adományokért cserébe kitüntetéseket ajánlott fel egy szaúdi állampolgárnak.

Néhány hónappal később a londoni rendőrség közölte, hogy büntetőeljárást indított a jótékonysági szervezet ellen, míg más vizsgálatokat a szabályozó hatóságok folytatnak. Károly hivatala kijelentette, hogy nem volt tudomása az állítólagos visszaélésekről, de szervezetének kapcsolata a Fawcettel és rendezvényszervező cégével megszűnt.

A válság nehézségei

Colin Watts/Unsplash

Nagy-Britannia új királyának az előbb felsoroltak mellett számos gazdasági-politikai kihívással kell szembenéznie, mivel uralkodása az orosz-ukrán háború, a magas infláció, az energiaellátás problémája, illetve az új miniszterelnök, Liz Truss beiktatása közepette kezdődik.

Az előbb leírt problémák egyesével is nehéz feladatoknak számítanak – pláne egy új uralkodó esetében –, de a szigetországban is tomboló infláció, illetve az energiaárak drasztikus növekedése okán a briteknek szükségük van egy stabil uralkodóra, aki megnyugvást és támaszt jelent nekik ezekben a nehéz hónapokban. Magyarul III. Károlyra sok munka vár az elkövetkezendő időszakban.


Forrás: The Federal


A figyelmetekbe ajánljuk