II. Erzsébet
Fotó: Getty Images

Jogsi nélkül vezetett és turistákat viccelt meg – 2 éve hunyt el II. Erzsébet királynő

96 éves korában, több mint 70 év uralkodást követően 2022. szeptember 8-án örökre elaludt II. Erzsébet brit királynő. Bár a legtöbb róla készült képen arca érzelemmentesnek tűnik, a legtöbben, akik akár csak egyszer is találkoztak vele, arról számoltak be, hogy az uralkodó elképesztően szórakoztató és vicces személyiség volt. Halálának második évfordulóján 10+1 érdekességgel emlékezünk meg róla.


Sosem járt iskolába

A királynő élete során egy napig sem tapasztalta meg, hogy milyen az iskola, ám ez nem jelenti azt, hogy nem kapott megfelelő oktatást. A második világháború idejére II. Erzsébet és húga, Margit királyi hercegnő a Windsori kastélyba költöztek, ahol magántanulók voltak. Francia leckéket kapott, aminek köszönhetően később folyékonyan beszélte a nyelvet, valamint alkotmánytörténetet és jogot is tanult. Érdekesség, hogy fia, III. Károly brit király és unokái, Vilmos és Harry herceg már nem magántanulóként, hanem hagyományos iskolában kaptak oktatást.

Húgával egyszer inkognitóban szórakoztak

Margit brit kir\u00e1lyi hercegn\u0151, II. Erzs\u00e9bet

Fotó: Lisa Sheridan/Hulton Archive/Getty Images

Erzsébet és Margit egyszer a szüleik engedélyével kisurrantak a palotából, hogy a londoni tömegben megünnepelhessék a II. világháború végét, 1945. május 8-án. A királynő 1985-ben úgy emlékezett vissza az eseményre, miszerint a tömegben felhőtlen hangulat uralkodott:

Ismeretlenek között voltunk az utcán, mindenki átkarolta a másikat, úgy sétáltak a Whitehallon keresztül. Emlékszem, hogy mindannyian nagyon boldogok voltunk és megkönnyebbültünk.

Kiruccanásukról még egy játékfilm is készült 2015-ben Hercegnők éjszakája címen

II. Erzsébet és férje távoli rokonok voltak

Több mint 70 évig élt házasságban Fülöp edinburgh-i herceggel, amely a brit történelem leghosszabbjának számít két uralkodó között. Annak ellenére, hogy Erzsébet érdekében Fülöp sosem vette fel a királyi címet, ő is uralkodói családból származik, a herceg ugyanis a görög királyi család tagjaként született Korfu szigetén. Családfájuk szerint Erzsébet és Fülöp harmadunokaterstvérek voltak, ükszüleik ugyanismegegyeztek: Viktória brit királynő és Albert szász–coburg–gothai herceg voltak.

Már gyerekkorukban is ismerték egymást, ám csak később alakult ki közöttük szerelem. A II. világháború során hosszú ideig leveleztek egymással, ám nem tudtak találkozni, mivel Fülöp a Királyi Haditengerészetnél szolgált. A háború után, 1947-ben házasodtak össze, négy közös gyerekük született.

Imádta a kutyákat

II. Erzs\u00e9bet

Fotó: Getty Images

Erzsébet királynő gyerekkora óta szerette az állatokat, apja 1933-ban vitte haza az első corgit, majd a királynő a 18. születésnapjára kapta első saját, Susan névre hallgató négylábúját. Élete során több mint 30 kiskutyája volt, legtöbbjük Susan leszármazottja. A királyné kitenyésztett egy saját fajt is, a dorgit, amely a corgi és a tacskó keveréke.

II. Erzsébet kétszer ünnepelte a születésnapját

Természetesen rengeteg kötelezettséggel és áldozattal jár a királyi család tagjának lenni, ám van némi előnye is, például többször lehet születésnapot ünnepelni. Erzsébet április 21-én született, ám a hivatalos ünneplésre csak június 11-én kerül sor, mivel a nyár kezdetén kedvezőbb az időjárás. Ekkor tartják hagyományosan a Trooping the Colour felvonulást, amely során a brit hadsereg csapatzászlóinak ünnepélyes bemutatása is történik. 1748 óta ezzel a ceremóniával ünneplik az uralkodók születésnapját.

A dupla ünneplés ötletét VII. Eduárd király tette hagyománnyá, hiszen az ő születésnapja novemberre esett, amikor az időjárás miatt lehetetlenség volt szabadtéri parádét szervezni, azóta hivatalosan mindig egy júniusi szombaton tartják az uralkodó ünnepét.

Az Egyesült Királyságban minden hattyú az ő tulajdona

A 12. században a Brit Monarchia kijelentette, hogy a királyság összes hattyúja a tulajdonába tartozik, mivel ebben az időben előszeretettel fogyasztották a húsa miatt. II. Erzsébet ugyan nem evett hattyúkat, ám állatbarát természete miatt bevezette a madarak megjelölését, akik egészségét évente ellenőrzik az erre kijelölt szakorvosok. Az eseményt „Swan Upping“ névre keresztelték.

Nem volt sem jogosítványa, sem pedig útlevele

II. Erzs\u00e9bet

Fotó: Chris Jackson/Getty Images

A brit uralkodónak nincs szüksége hivatalos okmányokra, azokat ugyanis a saját nevében adja ki minden brit állampolgárnak. Ebből következik, hogy Erzsébetnek magának kellett volna kiállítania saját iratait. Rendszeresen ült a volán mögé, szeretett vezetni, gyakran lehetett látni Range Rover-autókat furikázva, egyszer még Szaúd-Arábia hercegét is kocsival vezette körbe az egyik vidéki kastélyában.

Üzent a Holdra

Az Apollo-11 1969-es küldetése előtt a világvezetők mind feljegyezhettek egy üzenetet, melyet egy apró szilikon CD-re transzformáltak, amit aztán Neil Armstrong és Buzz Aldrin vittek fel a Holdra, majd helyezték el az amerikai zászló tövében. II. Erzsébet sem hagyta ki a lehetőséget, így ezt az üzenetet küldte a Holdra:

A brit állampolgárok nevében örömmel ismerjük el a tehetséget és bátorságot, amelynek köszönhetően eljutott az ember a Holdra. Ez a törekvés segítse az emberiség tudását és jólétét.

Minden nap fogyasztott alkoholt

II. Erzs\u00e9bet

Fotó: PA Images/Getty Images

A Business Insider idézi Margaret Rhodest, a királynő unokatestvérét, aki azt mesélte egy újságnak, hogy a királynő naponta ivott alkoholt, ám mindig szigorúan ugyanazt az italt, ugyanabban az időben. Az ebédje előtt gint és dubonnét jéggel és egy szelet citrommal, míg az étel mellé egy pohár bort fogyasztott, vacsorára pedig száraz martinit és pezsgőt ivott. A Vanity Fair értesülése alapján azonban 2021-ben, az akkor 95 éves uralkodónak azt javasolták az orvosai, hagyjon fel az alkohol napi fogyasztásával.

Egyszer megviccelt néhány turistát

A legtöbben, akik személyesen is ismerték, arról számoltak be, hogy a királynő valójában rendkívül szórakoztató társaság volt és szeretett viccelődni. Egy alkalommal, amikor a balmorali kastélyban tartózkodott, egy csoport turista nem ismerte fel, mivel fejkendőt viselt. Sőt meg is szólították a királynőt, hogy találkozott-e valaha II. Erzsébettel, mire az uralkodó azt felelte, hogy ő maga nem, de a mellette álló biztonsági őr már igen.

Saját Barbie-babája is készült

Uralkodásának 70. évfordulója alkalmából a Mattel úgy döntött, Barbie-babát készít a királynő arcképével, hogy ezzel tiszteleghessen II. Erzsébet előtt. A márka korábban olyan ikonikus női alakokat formált meg, mint az énekes Cyndi Lauper, a japán teniszező Naomi Osaka vagy a Pulitzer-díjas újságíró és aktivista Ida B. Wells.

A királynő tökéletesen passzol a „Tribute Collection“ sorába, melynek célja, hogy inspiráló és a történelemben változást elérő nők előtt tisztelegjen. Büszkén ünnepeljük II. Erzsébet történelmi fontosságú évfordulóját és arra bíztatjuk a gyerekeket is, hogy jobban megismerjék a munkásságát és örökségét, amit a világon hagy

mondtaLisa McKnight, a Mattel egyik vezetője az USA Today lapnak.

(Források: Business Insider, The Independent, BBC)

A figyelmetekbe ajánljuk