Ki volt az igazi Pocahontas?

A jól ismert indián lány legendája, akit a korabeli angol gyarmatosítókkal kötöttek örökre össze, főként a népszerű Disney-filmnek köszönhetően. De vajon ebből mennyi igaz? Íme, néhány tény az igazi Pocahontasról!


Nem tudni biztosan, mikor született

A történészek úgy vélik, hogy Pocahontas körülbelül 1596 körül születetthet a mai Virginia állam területén. Apja egy híres indián vezető volt, akit Powhatan törzsfőnökként ismertek, és aki a térségben élő törzsek egy csoportját irányította.

Nem Pocahontas volt a neve

Az indiánok gyakran változtatták nevüket, pláne ahogy egyre idősebbek lettek, vagy bizonyos neveket titokban tartottak, és nem osztották meg másokkal. Így „Pocahontas" valójában Amonute néven született, de leginkább Matoaka néven ismerték.

John Smith nem volt a szerelme

A Disney rajzfilmben láthatjuk, ahogy Pocahontas és John Smith között romantikus kapcsolat bontakozik ki, ez azonban nem egészen így történt. A férfi valóban létezett, de nem volt a szerelme. Smith egy Virginia Company nevű vállalkozás tagja volt, akik Angliából utaztak az Újvilágba és a közelben telepedtek le.

Kocoumhoz ment hozzá

A Disney-filmben Pocahontas nem volt hajlandó férjhez menni a bátor harcoshoz, Kocoumhoz. Ám a valóságban, legalábbis a történészek sejtése szerint, Matoaka férjhez ment és gyermeket is szült neki. Ahogy a filmben is láthattuk, Kocoumot az angolok ölték meg. Később pedig egy hajóra csalták Matoakát, és elrabolták, annak reményében, hogy Powhatan törzsfőnökkel szemben alkudozási eszközként használhassák fel.

Élő reklámtáblának használták

John Rolfe felfedezőnek sikerült értékes dohányültetvényeket termesztenie (valószínűleg a helyi törzsek segítségével), de a Virginia Company nehéz helyzetben volt, ezért, hogy pénzt szerezzen, Rolfe és új menyasszonya Angliába utazott. Ekkor úgy gondolták, hogy Matoaka bemutatásával illusztrálhatják a vállalkozás sikereit. Az indián lányt magukkal vitték és kényelmetlen, giccses királyi öltözékbe öltöztették, illetve különböző rendezvényeken mutatták be.

Találkozott az akkori királlyal

Mint életének nagy részéről, Matoaka angliai életéről is eltérőek a beszámolók. Úgy tűnik, hogy valóban találkozott Jakab királlyal. S bár egyes források azt állítják jól bántak vele, mások szerint valamiféle élő újdonságnak tekintették, egy távoli földről származó, furcsa, egzotikus teremtménynek.


(BBC)

A figyelmetekbe ajánljuk