halloweeni tökök
Fotó: Shutterstock

10 kedves érdekesség a halloweenről − mennyit ismersz közölük?

A kísérteties ünnep még ennyi év után is rejtélyes marad − ezért összegyűjtöttünk néhány vicces halloweeni tényt, amiről talán eddig még nem is hallottál.


Az alábbiakban megtudhatod, hogyan jöttek létre az olyan kedvelt halloweeni hagyományok, mint a trick or treat (csokit vagy csalunk), a beöltözés és a faragott tökök. Szánj egy percet ezeknek a szórakoztató ünnepi tényeknek az átolvasására, esetleg jegyezz meg néhány kiemelkedő adatot, hogy mindenkit meglepj, aki október 31-én az utadba kerül.

Régen répát faragtak, nem tököt

Kezdetben az írek és a skótok az elhunyt lelkek emlékére faragtak répát. Amikor az Egyesült Államokba bevándoroltak, rájöttek, hogy a sütőtököt sokkal könnyebb faragni, és a többi, ahogy mondani szokták, már történelem.

Halloween egykor fekete halloween néven volt ismert

A jelmezek és a csokit vagy csalunk előtt a halloween a tréfálkozás éjszakája volt. De a csínytevések végül annyira kicsúsztak az irányítás alól, hogy 1933-ban a vandálok több millió dolláros kárt okoztak szerte az Egyesült Államokban, ami miatt sokan fekete halloweenként emlegettek.

gyerekek halloweeni jelmezben

Fotó: Shutterstock

A trick or treatet (csokit vagy csalunk) Kanadában kezdték el

A „csokit vagy csalunk” eredetét még mindig vitatják. Bár egyesek szerint a csokit vagy csalást a középkorig nyúlik vissza, Henry Ansgar Kelly, a UCLA középkori és reneszánsz tanulmányokra szakosodott kutatóprofesszora szerint a csínytevők elrettentésére szolgáló szokás az 1900-as évek elején kezdődhetett Kanadában.

A halloween nem halottak napja, de a mindenszentek sem az

Bár a halottak napját gyakran társítják a halloweenhez, nem kellene, hogy így legyen. A mexikói ünnep több mint 3000 éves múltra tekint vissza, és az elhunyt szeretteink előtt tiszteleg. A november 1-jén ünnepelt mindenszentek napja a katolikus szentek és szeretteik halála előtt tiszteleg. A november 2-án tartott halottak napját pedig azért tartják, hogy imádkozzanak a hívő elhunytak lelkeiért, akik a purgatóriumban rekedtek, remélve, hogy bejutnak a mennybe.

Nem mindig hívták halloweennek

A halloween szó eredetéről több elmélet is létezik. Az Oxford English Dictionary szerint a halloween a All Hallow's Eve kifejezésből ered. A skótok azonban 1773-ban kezdték el Hallow-e'-en-nek hívni. Aztán néhány évvel később Robert Burns költő a szavakat a Halloween című versben foglalta össze, és azóta is így írjuk.

A kandírozott alma véletlenül jött létre

A kedvelt halloweeni csemegét állítólag William W. Kolb, egy New Jersey-i cukrász találta fel 1908-ban. Az édességkészítő állítólag kísérletképpen fahéjas mázba mártott egy almát, és rájött, hogy a vendégek imádják.

feln\u0151ttek halloweeni jelmezben

Fotó: Shutterstock

A halloween több milliárd dollárt termel

Egészen pontosan 10 milliárd dollárt (4 billió forint). A National Retail Federation (Országos Kiskereskedelmi Szövetség) legfrissebb felmérése szerint a halloween 2022-ben 10,6 milliárd dollárt (4,3 billió forint) fog termelni, szemben a 2021-es 10,14 milliárddal (4,1 billió forint). Ennek nagy részét a jelmezek teszik ki.

A fekete macskáknak rossz hírük van

A fekete macskákat méltatlanul hozzák összefüggésbe a balszerencsével. Hírnevük egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor az emberek az ördög jelének tartották őket. Több száz évvel később a fekete macskák a félelem és a megvetés tárgyává váltak, miután a boszorkányokkal és a fekete mágiával hozták kapcsolatba őket.

Halloween már nem csak a gyerekeknek szól

Valamikor régen a halloween csak a gyerekekről szólt, és bár ez még mindig igaz, a felnőttek részvétele évről évre egyre nő. Az NRF szerint a gyermek nélküli háztartások nagyjából 55%-a tervezte, hogy 2021-ben megünnepli a halloweent.

A legnépszerűbb halloweeni édesség

A YouGov kutatása szerint a legnépszerűbb halloweeni édesség az M&M's! A második helyen a Reese's mogyoróvajas csokik állnak. Érdekes módon a 8 és 14 év közötti gyerekek fordított sorrendben kedvelik a két édességet.

Forrás: Today

A figyelmetekbe ajánljuk