halloweeni faragott töklámpás

Kóborló lelkek a Földön: a halloweeni töklámpás eredete

A töklámpások halloweeni szezon elengedhetetlen elemei. A tökfaragás hagyománya Írországból származik, ahol eredetileg nagyobb méretű répákba véstek kísérteties arcokat, de vajon miért?


A Halloweeni tökfaragás eredete az ír hagyományokhoz vezethető vissza. Az eredeti hagyományban a faragott tök helyett turnips (répafélék) használtak, melyeket Jack-o'-Lanternsnek neveztek. A név valószínűleg egy legendás karakter, Fukar Jack nevéből származik, aki az ír mitológiában egy mesterkedő és csaló alak volt.

Ez is érdekelhet: „Csokit vagy csalunk" – avagy mi is pontosan a halloween?

A legenda szerint Fukar Jack meghívta az ördögöt egy italra, de Jack nem akart fizetni az italért, ezért meggyőzte az ördögöt, hogy változtassa magát érmévé. Így ahelyett, hogy megvette volna az italt, zsebre tette az érmét, és egy ezüstkereszt közelében tartotta a házában, megakadályozva ezzel, hogy az ördög újra alakot öltsön.

Ezután pedig próbáltak egyességre jutni. Jack megígérte az ördögnek, hogy elengedi, ha egy évig békén hagyja őt, de ezt is csak akkor teljesíti, ha halálakor nem követeli a lelkét.

Egy év múlva ismét kérlelte az ördögöt, hogy hagyja békén, és ne akarja üldözni a lelkét. Amikor pedig Jack meghalt, Isten nem akarta, hogy egy ilyen fondorlatos ember a mennybe kerüljön, az ördög pedig hűen a szavához, nem engedte be a pokolba. Ekképpen az éjszakába küldték, végső útját csupán egy égő szén világította meg. A szenet egy kivájt tarlórépába helyezték, és a legenda szerint azóta is a földön kóborol a lelke.

Az ír bevándorlók pedig évekkel később magukkal hozták különös hagyományukat az Egyesült Államokba. Az amerikaiak azonban gyorsan rájöttek, hogy a tökök sokkal könnyebben faraghatók, mint a tarlórépa.

A figyelmetekbe ajánljuk